"Артекс" строи за 500 евро, продава за 2800

Самопризнанията на шефката на маститата строителна фирма за реалната себестойност на апартаментите им, вбесиха клиенти, платили 5 пъти по-високи цени

Политика
16:20 - 21 Март 2019
30040
"Артекс" строи за 500 евро, продава за 2800

Грандиозният скандал с апартаментите на властта, купени от водещата строителна фирма „Артекс”, поставя под силна въпросителна бизнеса на компанията. Много от клиентите, броили луди пари за жилища, построени от „Артекс”, са бесни от признанията на арх. Весела Мирянова, управител на дружеството и съпруга на собственика, че реалната себестойност на имотите е значително по-ниска от цените, на които продават.

„Не виждам какъв е проблема, че г-н Цветанов е купил апартамент от нас на цена от около 700 евро за квадрат? При себестойност от 500 евро, ние сме си реализирали и печалба... В крайна сметка, за нас е важно и кои са ни клиентите”, казва без свян пред Нова телевизия арх. Мирянова.

В същото време, строителната фирма продава апартаменти в сградите си на басноловни цени – най-евтино по 1600 евро, а по-хубавите сгради, каквато е тази, в която си е купил жилище Цветанов, дори по 2700 евро. Средната цена на квадратен метър жилищна площ, построена от „Артекс” е около 2100 евро.

„Това са невероятни норми на печалба, достигат 550-600%. По принцип в строителството е прието маржа да е 2, най-много 3 пъти – тоест, ако си построил апартамент за около 400 евро квадратен метър, го продаваш на цена между 800 и 1100 евро. Печалбата е достатъчно голяма. Това признание на „Артекс”, за съжаление, ще се отрази много зле на всички нас. Как да продаваме апартаменти на високи цени, при положение, че официално признават каква е себестойността?”, коментира пред Lupa.bg собственик на малка строителна фирма, който в момента изгражда жилищен блок в столичен квартал. При него сделките вървят на цена около 830-850 евро, като себестойността му излиза около 390 евро.

Сграда "Летера", известна още като "Къщата на буквите", където апартамент си е купил и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е взел жилището на цена от под 700 евро за квадратен метър при официално обявена от строителя 2700 евро. Собственичката на компанията "Артекс" обаче призна, че себестойността е около 500 евро, така че даже фирмата е реализирала печалба 

Факт е, че „Артекс” са известни с отличното си строителство и довършителни ремонтни дейности, въпреки че в бранша открито критикуват архитектурата на част от сградите им. За последните 5 години от „Артекс“ са построили над 40 жилищни сгради в София.

В момента фирмата издига поне 30 кооперации в София. Най-много средства са инвестирани в кварталите „Изток“ и „Изгрев“, където „Артекс” изгражда комплексите „Диамант“ и „Хармония“. Фирмата завършва 7 обекта в „Стрелбище“, два от които са на престижната улица „Нишава“, други две кооперации в кварал „Гоце Делчев“, 4 обекта в „Лозенец“, 3 в „Младост“, 2 в „Борово“ и още 4 в Студентски град. Фирмата строи даже в по-нискокатегорийни райони, каквито са „Дружба“ и „Красно село“. Сред завършените сгради, анонсирани с най-голяма гордост на сайта на строителната компания, са жилищния комплекс „Стела Бояна“ в най-баровския столичен квартал „Бояна“, две жилищни кооперации на прочутата ул. „Латинка“, както и впечатляващия жилищен блок „Андромеада“, разположен в „сърцето“ на София – квартал „Оборище“.

Така изглежда управителката на "Артекс", най-одумваната напоследък строителна фирма у нас, арх. Весела Мирянова