"Биограф" пусна брой за Чернобил

Култура
16:33 - 05 Октомври 2019
4639
"Биограф" пусна брой за Чернобил

„Безумието няма име” е заглавието на 30-страничния опус, който списание „Биограф” отделя на трагедията „Чернобил” и хитовия едноименен сериал, за които вече пет месеца целият свят не спира да говори. Октомврийският брой на най-елитното българско списание вече е на пазара в цялата страна. Стъписано-наглата физиономия на началник-смяната Анатолий Дятлов (актьорът Пол Ритър от сериала) е метафоричният образ от корицата.

"Биограф" прави дисекция не само на аварията в съветската атомна централа и последиците от нея, но и на поуките за модерния свят, както и на уроците, които петсерийният филм, току-що награден с 10 статуетки „Еми”, ни преподава. В добавка към драматичната тема от корицата е и материалът за химическата авария в индийския град Бопал от 1984 година, която всъщност е и най-голямата техногенна катастрофа в историята на човечеството. Но понеже не се е случила в комунистическа държава, и понеже вина за нея имат не руснаци, а американци, светът знае много малко за тази трагедия.

Трети сензационен материал в октомврийския „Биограф” е 18-страничната класация „Топ 10 теории на конспирацията” – най-безумните неща, в които огромен брой хора продължават да вярват и до днес.

Откровено и на моменти шокиращо интервю с телевизионната легенда Кеворк Кеворкян, който на 11 септември отпразнува 75-годишен юбилей, е друг акцент в новия том на списанието.