"Братя Карамазови” в Народния, но без Карамазов

Македонският режисьор Деян Пройковски възкреси у нас класиката на Достоевски

Култура
12:50 - 14 Април 2019
4795
"Братя Карамазови” в Народния, но без Карамазов

Два дни остават до премиерата в Народния театър на спектакъла на македонския режисьор Деян Пройковски „Братя Карамазови” по епохалния философски роман на Фьодор Достоевски. Първата среща на звездния екип с публиката беше на 6 и 7 април в Европейската столица на култрата 2019 - Пловдив, а на 16 април предстои и същинската премиера в София.

Изключителни по мащабите си сценография и актьорски състав ще впечатли публиката. "Братя Карамазови" отново събира на една сцена Радина Кърджилова и нейната житейска половинка Деян Донков след първото им успешно професионално партньорство в „Любовникът” - отново в Народния театър. В звездния актьорски екип са още и Александра Василева, Ана Пападопулу, Валери Йорданов, Велислав Павлов, Владимир Пенев, Димитър Николов, Жорета Николова, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Марин Янев.

Още на старта на репетициите режисьорът се пошегува, че в "Братя Карамазови" няма да участва Карамазов. Деян Пройковски призна че е чвал за Владимир Карамазов, но се е спрял на други актьори. Македонският режисьор познава лично всички актьори, които е поканил за спектакъла, тъй като е завършил театрална режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов.


Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски, сценографията – на Валентин Светозарев, а костюмите – на Елена Иванова.

„Защо „Братя Карамазови” днес? Това е една от универсалните теми, може би едно от най-великите неща в литературата и голямо предизвикателство за нас в театъра. Смятам, че съвременният човек по някакъв начин живее с проблемите и въпросите на героите на Достоевски”, коментира избора си режисьорът Деян Пройковски.

И добавя: „В какво се е превърнал днес съвременният човек, в какво вярва и в какво – не, какво е вярата и какво е да си вярващ, големите въпроси за Бог и съществуването на Бог. За да стигне човек до истинските отговори на въпросите, които го касаят, не трябва да преминава физическо разстояние, а да се научи как да пътува вътре в себе си. Защото там ще ги намери.” Македонският театрал смята, че представлението ще е едно бурно и вълнуващо пътуване в човешките души и сърца.


В основата на сюжета е историята на трима братя, всеки от тях с коренно различен характер: най-големият – Дмитрий Карамазов е безразсъден и буен войник, Иван Карамазов е циничен интелектуалец, а Альоша Карамазов религиозно и добродушно момче, който желае да влезе в манастир, под наставленията на своя старец Зосима.

Баща на тримата е Фьодор Карамазов, който влиза в остра разправа с Димитрий заради наследството си. Буйният младеж се заканва публично, че ще убие баща си. Когато старецът умира изненадващо и мистериозно, всички обвинения падат върху Дмитрий. Истинският виновник на подлото деяние обаче се оказва Павел Фьодорович Смердяков – прислужник и незаконен син на Фьодор Карамазов. Смердяков признава за своето престъпление на Иван Карамазов, от чиито нихилистични концепции се повлиява да извърши злото деяние. След изповедта убиецът се самоубива. Достоевски често е определян и като един от най-значимите психолози в историята на световната литература, а романите му са сред най-продаваните произведения в цял свят.

Билетите за премиерата на "Братя Карамазови” в Народния театър са изчерпани, а следващите дати на спектакъла са на 11 и 17 май и на 9 и 22 юни.