"Червените дяволи" разбъркаха още повече казана в групата

Пак отмениха гол на Лукаку, но Белгия би Румъния

Спорт
00:02 - 23 Юни 2024
5694
"Червените дяволи" разбъркаха още повече казана в групата

Белгия се реваншира за загубата си в първия кръг от Словакия и победи Румъния с 2:0 в среща от група Е на Европейското първенство. 

Така кръг преди края и четирите отбора в групата - Румъния (3:2), Белгия (2:1), Словакия (2:2) и Украйна (2:4), имат по една победа и една загуба, по три точки в актива си, подредени са сега така по обща голова разлика и всичко ще се реши в срещите Белгия - Украйна и Румъния - Словакия в сряда.

Белгия започна мача много силно и поведе още в 73-ата секунда чрез Юли Тилеманс. Той отне топката в половината на Румъния, след което комбинира с Ромелу Лукаку, който напредна и подаде наляво за Жереми Доку. Крилото на Манчестър Сити върна топката за Лукаку, а той подаде към Тилеманс, който шутира с десния крак и вкара за 1:0.

"Червените дяволи" продължиха да доминират на терена и до края на първото полувреме пропуснаха да покачат резултата.

След почивката румънците показаха, че ще търсят изравняване и тръгнаха по-смело напред, но и белгийците бяха готови да продължат да търсят втори гол, което направи мача двуостър и интересен. 

Миришеше на нов гол и в 63-ата минута Де Бройне изведе с чудесен пас от централния кръг Ромелу Лукаку. Но след намесата на ВАР и този гол на Лукаку беше отменен заради съвсем минимална засада, след като в предишния мач още две негови попадения не бяха зачетени.

Последваха спасявания на двамата вратари Ница и Кастелс при опасни ситуации пред двете врати.

Но в 80-ата минута втори гол в румънската врата все пак падна. Изритана топка от вратаря на белгийците Кастелс прехвърли цялата румънска защита, Де Бройне стигна пръв до топката и я ритна във вратата на Румъния, а след това при инерцията бутоните му попаднаха в крака на вратаря Ница. Голът бе зачетен - 2:0.

До края опасностите продължиха да се нижат пред двете врати, но нов гол не падна.

В сряда Белгия среща Украйна, а по същото време Румъния играе срещу Словакия, като изходът от битката при равните точки за всички е напълно отворен.