"Да! За живот" - 9 семейства на донори получиха звезда за благородния си жест

Те са дали съгласието си да дарят органите на техни близки

Новини
19:21 - 23 Ноември 2019
2773
"Да! За живот" - 9 семейства на донори получиха звезда за благородния си жест

9 звезди за семейства на донори и 46 отличия за лекари, болници и медицински екипи, бяха раздадени в първите у нас Годишни награди за принос към донорството и трансплантацията.

Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!" на Министерство на здравеопазване и се проведе в Народния театър "Иван Вазов".

Александър Николов, Тереза Рачев, Магдалена Кушлева, Ангел Ангелов, Даниела Йорданова, Детелина Муладжова и Димитрина Станева събраха кураж и сили да получат лично от здравния министър Кирил Ананиев звезда в знак на признателност за благородния си жест.

1161 човека в момента живеят с надеждата да водят нормален живот, да прегърнат децата си, да се придвижват сами. Всички те чакат шанс за втори живот чрез трансплантация.

"Вълнуващо е че днес сме се събрали и имаме честта да поставим началото на важна кауза свързана със спасяването на човешки животи. Тя не е толкова благородна, колкото делото на хората, които сме се събрали да почетем. Благодаря и на близките и роднините на донорите, защото това е тежко решение в труден момент. Благодари и на медицинските екипи и
координатори по донорство. Без тях не можем. Те са нашите герои.

Аз съм убеден, че това няма да е първи и последен път. Тези отличия ще станат ежегодни и ще бъдат стимул и мотив за постигане на по -добри резултати.

Донорството може да се сравни само с едно - раждането на нов живот. Затова нека да обединим сили и издигнем донорството и трансплантациите на още по-високо равнище. Донорството не е само хуманна кауза, а свещено дело, което дава живот. Нека кажем всички "Да! За живот!", обърна се към всички присъстващи здравният министър Кирил Ананиев.

"Днес правим една първа крачка. Не зная дали е закъснял, но е потребна. Днес искаме да поднесем своята признателност и благодарност към всички, които имат отношение към една трансплантация. Това са на първо място близките, които взимат решението да спасят друг човешки живот. Искам да изкажа и благодарността си към координаторите по донорство, както и
лекарите оператори, които извършват трансплантациите. На лекарите и медицинския персонал, които се грижат за трансплантирания в следтрансплантационния период, също благодаря", каза и шефът на агенция" Медицински надзор" Росен Иванов.

Александър Николов, брат Йордан Александров "Жената получила бъбрека на брат ми, е от Добрич и скоро си осинови дете, което е пример за това как трансплантацията и донорството мохат да променят цялото ни общество. Искам да призова за уважение към лекарите, нека бъдем по-добри и да загърбим егоизма си", обърна се към всички присъстващи Александър
Николов, чийто брат Йордан Александров става донор преди време.

Текст и снимки: 24 часа