"Ди Велт": България може да съсипе еврозоната

Икономика
08:00 - 24 Август 2021
9995
"Ди Велт": България може да съсипе еврозоната

„Такива снимки от правителство на държава в ЕС досега не бяхме виждали. През пролетта на миналата година в България се появиха снимки на премиера Бойко Борисов, на които той спи, гол до кръста и напряко на спалнята си. На нощното шкафче до него има златни кюлчета, банкноти от по 500 евро и един пистолет.“ Така започва статия за България с автор Тоби Кайзер във вчерашния брой на германския вестник „Ди Велт“.

Вестникът уточнява, че и до днес не е ясно дали фотографът е подредил нарочно парите и златото докато Борисов спи, или те са си били там, кой е дал поръчката за тези фотографии и кой ги е направил. Ясно е само едно, категоричен е „Ди Велт“: „Интимните снимки са заплаха – възможно е да са поръчани от олигарх, с когото Борисов влезе в спор.“

Тези снимки обаче илюстрират състоянието на българското общество и политика – мощни олигарси, забогатели след падането на Желязната завеса, дърпат конците на политиката задкулисно. Корупцията е най-големият проблем. Сенчестата икономика процъфтява, а много млади хора напускат страната, защото не виждат перспектива за себе си, изброява вестникът.

В Брюксел наблюдават България с растяща загриженост, тъй като страната има амбицията да се включи в еврозоната до 2024 година. България спазва критериите от Маастрихт. Инфлацията от две години е под 2%, има най-ниското задлъжняване в ЕС, бюджетният дефицит е само 3% въпреки кризата с пандемията. Затова и миналият юли страните от еврозоната поканиха Хърватия и България да се подготвят за членство. България вече е изготвила и конкретен план за влизането си на 1 януари 2024.

„Това обаче е скорост, от която на Брюксел му става лошо. Европейските политици предупреждават, че при твърде бърз прием страната няма да се справи. Проблем за всички в еврозоната пък ще е финансовата престъпност в България“, пише „Ди Велт“.
„Страхът от влизането на България в еврозоната е голям“, казва пред вестника германският депутат от ХСС Маркус Фебер. Притеснението е, че България ще вкара своите проблеми в еврозоната и може да се превърне в постоянен проблем за нея. Брюксел обаче бе много изненадан, че страната успя да задържи без промени курса на лева спрямо еврото – това никой в еврозоната не смяташе, че е възможно и надеждата бе членството да се отложи за по-натам във времето.

Как властта се отметна от ангажименти, поети по пътя към еврозоната. С мълчание
Други депутати пък изразяват опасенията си от корупцията и проблема с прането на пари, с които София все още не се е справила. „България не бива да влиза в еврозоната, преди да се е справила с финансовата престъпност“, казва Свен Гиголд от зелените. Той посочва и че България ще е готова за еврозоната, едва когато малките банки също са стабилизирани и контролирани. В момента банковият съюз упражнява контрол само над пет от най-големите български банки, но има твърде много малки банки, чието състояние не е добро, но те не подлежат на контрол. Повечето са притежавани от олигарси, посочва вестникът.

Запазваме оригиналната водеща снимка на статията в "Ди Велт". Текстът там гласи: В българската столица София - все повече млади хора напускат страната