"Дружината" подпечата визите си за Германия!

Пет безгрешни полски дузпи елиминираха Уелс

Спорт
00:31 - 27 Март 2024
8140
"Дружината" подпечата визите си за Германия!

Полша с Якуб Пьотровски в своя състав се класира за Евро 2024, след като победи Уелс с 5:4 след изпълнение на дузпи в плейофа от европейските квалификации, който се игра на „Кардиф Сити Стейдиъм“.

В герой за полския тим се превърна Войчех Шчесни, докато големият грешник за Уелс е бившият футболист на Манчестър Юнайтед Даниел Джеймс, който пропусна петата решаваща дузпа.

Якуб Пьотровски преодоля защитник на Уелс в 14-ата минута и опита да вкара гол от границата на наказателното поле на Уелс, но опитът му премина високо над напречната греда.

Три минути по-късно Бен Дейвис се извиси високо и отправи опасен удар с глава от точката на дузпата, но над напречната греда.

Пред Кийфър Мур се откри добра възможност в 21-ата минута, но отиграването му беше салбо и топката премина далече от десния страничен стълб на вратата на Войчех Шчесни.

В добавеното време на първата част Бен Дейвис прати топката във вратата на Шчесни, но попадението не беше зачетено заради засада.

Войчех Шчесни направи сензационно спасяване в 49-ата минута, спирайки удара с глава на Кийфър Мур, който беше насочен към горния ляв ъгъл на вратата.

В 58-ата минута след центриране от корнер в наказателното поле на Уелс Роберт Левандовски стреля с глава, но прати топката високо над напречната греда в аут. Седем минути по-късно Якуб Кивиор достигна до центриране в наказателното поле на Уелс и стреля, но ударът му премина високо над напречната греда.

Карол Швидерски си освободи пространство в наказателното поле на Уелс в 67-ата минута, но опитът му да отбележи с глава беше много неточен, а топката прелетя встрани от вратата на Дани Уорд.

Две минути по-късно Кийфър Мур опита да превърне центриране в гол, но обещаващият му удар с глава от точката на дузпата, насочен под напречната греда, беше отразен от Войчех Шчесни.

След добро центриране в наказателното поле на Полша в 76-ата минута Крис Мефъм стреля с глава, но Шчесни успя да направи добро спасяване.

Пред Роберт Левандовски се откри чудесна възможност в 90-ата минута, но след удара му топката премина болезнено близо до десния страничен стълб на Дани Уорд.

Така се стигна до продълженията.

Якуб Пьотровски можеше да изведе Полша напред в резултата в 100-ата минута. Футболистът на Лудогорец се озова непокрит на границата на наказателното поле, но прати топката встрани от левия страничен стълб на вратата на Дани Уорд.

Девет минути по-късно Себастиан Шимански се извиси в наказателното поле на Уелс, но ударът му с глава от точката на дузпата профуча малко встрани от левия страничен стълб.

Защитникът на Уелс Крис Мефъм бе изгонен за втори жълт картон в 120-ата минута, а след това съдията Даниеле Орсато сложи край на продълженията и се стигна до изпълнение на дузпи.

За поляците точни бяха Левандовски, Шимански, Франковски, Залевски и Пьонтек.

Първите четири дузпи за Уелс бяха реализирани от Бен Дейвис, Кийфър Мур, Хари Уилямс, Неко Уилямс, но петата решаваща дузпа, изпълнена от Даниел Джеймс бе отразена от Войчех Шчесни.

Така Полша се класира за Евро 2024, където ще бъде в група с Австрия, Франция и Нидерландия.