"Дунарит" съди Иванчева за 100 бона

Новини
11:01 - 22 Ноември 2019
2530
"Дунарит" съди Иванчева за 100 бона

Военният завод "Дунарит", който от няколко години се контролира от свързания с Цветан Василев оръжеен бос Емилиян Гебрев, съдел бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева за 100 000 лв. Това обяви тя след заседание по делото й за взет подкуп, което се гледа в Апелативния спецсъд.
 
Според Иванчева причина за иска били изтеклите в публичното пространство нейни чатове с друг известен крими герой Венцислав Ангелов – Чикагото. От тях става ясно, че в началото на септември Иванчева и Чикагото са готвели сценарий за сваляне на правителството чрез организиране на масови платени протести срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Сигнал в прокуратурата тогава подаде русенеца Йордан Бонев, според който
 
"Дунарит" се използва за касичка от Цветан Василев, с която се разплаща за охолния си начин на живот в Белград, за медийните си балони, за отчисления към руския си покровител Константин Малофеев, а и за да буни протести.

Пак в сигнала се посочва, че за аферата са били осигурени 400 000 лв., които са платени за протести на 10 и 12 септември на организации като "Правосъдие за всеки" и "Боец", както и на рекетьорите от сайта "Биволъ". Бонев придружи сигнала си скрийншотове на чат, както и аудио и видео записи между осъдената за подкуп от 75 000 евро бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и баща му Венцислав Ангелов – Чикагото. Самият Бонев признава, че първоначално е бил част от разговора, но се е разочаровал. Още тогава Иванчева обяви чатовете за фалшиви, но така и не даде доказателства в своя защита. Според запознати възможно е ако наистина се води дело срещу нея от страна на "Дунарит" това да е опит на хората около банкера-беглец да заметат следите, които ги свързват с Иванчева.

Самата тя вмъкна историята със съдебния процес с две-три думи, докато се жалеше пред журналисти, че няма пари.
 
В съдебната зала пък Иванчева поиска от апелативния спецсъд да бъде вдигнат запора на всичките й банкови сметки и да върне иззетите й 3 мобилни телефона, както и 2 чанти – дамска и книжна с документи. Другите подсъдими по делото за подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин – Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, поискаха от съда да вдигне запора на по една тяхна банкова сметка. Петрова имала няколко запорирани, но иска да ползва парите само от една, а Дюлгеров пък имал само една сметка. И тримата подсъдими заявиха, че искат да разполагат с парите по банковите си сметки, защото нямат доходи, за да преживяват, да се лекуват, а Петрова и Дюлгеров да издържат децата си. Иванчева се ожали пред съда, че майка й, която е пенсионерка, й плаща здравните осигуровки, а приятели от Варна й носят по 20 и 50 лв. Тя се яви в съда както винаги в елегантно модно облекло и обувки, съпровождана от 4-5 верни поддръжници.
 
Съдът остави без уважение искането на Иванчева за връщане на веществени доказателства, които са нейна собственост. Съдът отмени наложения запор на сметка на Петрова за сумата от 560 лв. на месец представляваща минималната работна заплата. Съдът отложи произнасянето си по отношение на Иванчева и Дюлгеров за отмяна на наложени обезпечителни мерки - запор върху банкови сметки, до получаване на справки от банките за паричната наличност в тях.
 
На първа инстанция спецсъдът осъди на 20 г. затвор Иванчева, заместничката й Петрова получи 15 г. зад решетките, а Дюлгеров – 12 г. за искане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж на бизнесмена Александър Ваклин. И за тримата съдът постанови конфискация на имущество.