"Ел Би Булгарикум" увеличи над 2 пъти продажбите си за няма и месец

Държавната компания продава сиренето за 12 лева, а кашкавала - за 18 лева килото, все още трудно се намират в хипермаркетите

Новини
20:08 - 17 Април 2023
7469
"Ел Би Булгарикум" увеличи над 2 пъти продажбите си за няма и месец

След свалянето на цените на млечните стоки от държавната мандра "Ел Би Булгарикум" с почти 30%, оборотите на фирмата са се повишили повече от 2 пъти. Това разкри в понеделник министъра на земеделието Явор Гечев. Той призна, че има огромен интерес към продукцията на компанията, но все още потребителите трудно могат да открият продуктите й в магазинната мрежа.

Заради увеличеното производство на мляко, сирене и кашкавал на "Ел Би Булгарикум" се е наложило държавата да помага на фирмата в търсене на доставчици на мляко, като допълнителни доставчици вече били осигурени.

Министърът посочи цените на държавната мандра и изрази надежда те да "повлекат крак" на пазара. "2,60 лева за литър прясно мляко, 12-13 лева за килограм сирене по БДС и 18 лева за килограм кашкавал. Това са цените на "Ел Би Булгарикум", при това те са реални, а не са субсидирани от държавата. Вече има алтернатива, разбира се, че искаме това да повлече крак и други мандри да коригират цените си", каза Явор Гечев.

Преди 2 седмици стана ясно, че евтините мляко, сирене и кашкавал на "Ел Би Булгарикум" вече се продават в магазините на ЦКС, опериращи под марката "Кооп", в цялата страна. Интересът към тях е изключително висок. Все още обаче стоката на държавната фирма не може да се намери в обектите на вергите "Лидл", "Кауфланд" и "Т Маркет". Отделни проукти на компанията има в някои от суперите на "Фантастико" в София, но на доста по-високиот оказаните от фирмата цени.