"Фактчек": Асен Василев е излъгал за Пеевски

Не 4, както твърди кандидат-премиерът на ПП, а 33 пъти депутата от ДПС е бил в парламента

Новини
20:40 - 04 Юли 2022
9999
"Фактчек": Асен Василев е излъгал за Пеевски

Вицепремиерът в оставка и кандидат за министър-председател Асен Василев се оказа, че е излъгал за броя на присъствените дни на депутата от ДПС Делян Пеевски в парламента. В петък вечер, по време на гостуването си в "Панорама", Василев обяви: "Г-н Пеевски мисля, че има 4 работни дни в Народното събрание, откакто това събрание е излъчено. Аз съм бил там доста пъти на парламентарен контрол".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ реагира своевременно, като няколко пъти попита: "А ако се окаже, че е лъжа?". Асен Василев обаче повтори твърдението си уверено: "Казах: Мисля, че има 4 работни дни. Не беше сега по време на бюджета примерно". След повторното настояване на Карадайъ, че това не отговаря на истината, кандидата за премиер уточни: "Ако не е вярно, ще се извиня".

Дни по-късно справка в сайта на Народното събрание, направена от сайта "Фактчек", показва, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е регистриран в пленарната зала не 4, а цели 33 пъти! На практика това означава, че от 3 декември 2021 г. до 30 юни 2022 г. неговите работни дни в Народното събрание са 33, а не 4, както твърди Асен Василев. 

През декември миналата година Делян Пеевски е бил на 8 от общо 10 пленарни заседания. През януари 2022 г. - на 5 заседания. През февруари - 8, през март - 6, през април - 3. Присъстван е на заседания на Народното събрание и през месеците май и юни, устанява още справката.

Сайтът "Фактчек" обощава: Не е вярно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е имал 4 работни дни в настоящето 47-о Народно събрание, както твърди вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Пеевски е бил официално 33 пъти регистриран на заседания, от които 22 пъти е чрез пулта си и 11 ръчно добавен, според справка в сайта на парламента.

Асен Василев и Мустафа Карадайъ се скараха този петък в "Панорама". Оказва се, че председателят на ДПС е бил прав - канидат-премиера от ПП излъга, че Делян Пеевски е бил "само 4 пъти в парламента". В студиото Василев обеща да се извини, ако твърдението му се окаже невярно