"Фатах" дебютира: Иран за първи път използва хиперзвуковите си ракети срещу Израел

Техеран е изстрелял 3 от тях по военни бази на територията на Израел

Общество
01:19 - 02 Октомври 2024
1863
"Фатах" дебютира: Иран за първи път използва хиперзвуковите си ракети срещу Израел

При нападението си срещу Израел тази вечер Иран е използвал не само 180 балистични ракети, но и новите си хиперзвукови ракети „Фатах“, предава британския в. „Гардиън“. Според източници на медиата, Иран е изстрелял 3 от тези ракети.

Хиперзвуковите оръжия по принцип са способни да се движат 5 пъти скоростта на звука. Това представлява значително предизвикателство пред системите за противоракетна отбрана поради тяхната висока скорост и гъвкавост. Иран се хвали, че ракетата „Фатах“ може да достигне скорост до 15 пъти скоростта на звука, макар че няма потвърждение за това.

Самата ракета се е превърнала в знак за режима в Техеран. Нейни плакати са били закачени на площад „Палестина“ в иранската столица Техеран.

Огромен билборд на ракета "Фатах" - гордостта на Иран, стои от миналата пролет на площад "Палестина" в столицата Техеран

Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) обяви късно тази вечер, че наистина са изстреляли хиперзвукови ракети "Фатах“ срещу три военни бази на територията на Израел, предава информационната агенция Sabrin News, свързана с проиранските милиции в Иран. Става въпрос за база "Набатрим", база "Хацери" и база "Тел Ноф".

Миналото лято Иран а първи път показа своя собствена хиперзвукова ракета. Тя носи името "Фатах" и бе представена от военновъздушните сили на Революционната гвардия. Президентът Ебрахим Раиси, който загина през май тази година при загадъчна катастрофа с хеликоптер, също взе участие в събитието. "Фатах" може да развива скорост до 18 500 километра в час и има обсег от 1400 километра, извести тогава държавната информационна агенция “Ирна". Според военните в Иран, това би ѝ позволило да преодолее всяка система за противовъздушна отбрана в региона. 

Тогавашният президент Раиси заяви, че ракетата "ще направи страната по-силна" и "ще донесе сигурност и стабилен мир на държавите в региона". Предполага се, че тя ще може да носи и ядрени бойни глави. Международната агенция за атомна енергия реагира със загриженост. 

Досега твърденията на Техеран за възможностите на хиперзвуковата ракета не са били проверени от независими източници. Днес за първи път "Фатах" бе използвана, но според Израел и САЩ тя не е нанесла сериозни поражения на военните бази.

До момента се знае, че Русия разполага със свръхзвукови ракети - "Кинжал". Съединените щати също разработват подобно оръжие, както вероятно и Китай. 

Рекламен постер на ракетата "Фатах"