"ГОСТОПРИМЕСТВО": Бежанка от Украйна разказа за документалния абсурд в България

Жертви на войната идват от Варна, карат ги да пътуват до София за статут

Политика
11:34 - 26 Февруари 2022
11609
"ГОСТОПРИМЕСТВО": Бежанка от Украйна разказа за документалния абсурд в България

Бежанка от Украйна разкри абсурдите на българската администрация по приемането на жертви на военния конфлик. Ксения Бутова е на наша територия от няколко дни, като настоява да се сдобие с бежански статут, за да може да се установи у нас. Тя пристига от Варна, но въпреки че там има миграционен център, е принудена да пътува до София, за да стартира процедурата за себе си. 

"Да, знаят за вход с виза тип "Д", но там не са им дадени никакви инструкции, нито правомощия. Затова и трябваше да карам до София, за да стигна до приемателния център в "Овча купел". Изглежда като общежитие с решетки на прозорците. На входа има само един чичко-пазач. След като пресякох двора, намерих служител. Трябваше да си нося валиден паспорт", разказва тя. И описва стъпка по стъпка процеса, който трябва да се извърви и от нея, и от сънародниците й, които биха търсили закрила у нас: 

Първо трябва да се попълни бланка, която задължително да е на български език. В помощ тук идват онлайн преводачите. 

Необходимо е да се напише български телефонен номер за връзка, както и адрес. Не е ясно какво се случва с онези бежанци, които нито има къде да отседнат, нито разполагат с българска карта на мобилен оператор. 

Следва предоставяне на копие от пасавана. От там нататък започва същинската регистрация, за която е необходимо присъствието на преводач, а такъв е твърде вероятно да няма в приемателния център в момента. "Имам късмета, че зная английски език, така че успях да говоря с директора на центъра по телефона и тя ми помогна да си осигуря преводач за няколко часа", разказва Ксения.

Ако не го е сторила, е щяла да се принуди да се върне във Варна и от там да чака неизвестно дълго покана за събеседване в София. 

По време на регистрацията бежанците се питат за роднини, образование, семейство... Всичко това се вкарва в база данните, а след това им се взимат и пръстовите отпечатъци за биометрията. След това им се издава "зелена карта" със снимка в паспортен формат. А самият паспорт се отнема.

Тази регистрация позволява на бежанците да изберат личен лекар, както и да си отворят банкова сметка у нас. Самите банки според Бутова обаче не са наясно с правата им и отказват. Нейният опит от вчера е с 2 финансови институции у нас.

"След като ви дадат документа, нямате право да напускате страната, защото в противен случай губите статута си на бежанец", уточнява Ксения.

Следва интервю, за което също трябва да се осигури заклет преводач. "Казват, че след него процедурата отнема между 3 и 6 месеца. И не е ясно дали решението на българските власти ще е разрешение или отказ от статут. Ако все пак обаче делото се влачи повече от 3 месеца, бежанецът има право да започне работа", добавя още украинката.

Ако украинец реши да влезе в страната, без да иска бежански статут, той има право да остане до 90 дни, след което да поиска удължаване за още 90.