"Груба, груба грешка": Защо е истерията с ваксината на "Астра Зенека"?

Общество
17:45 - 12 Март 2021
11376
"Груба, груба грешка": Защо е истерията с ваксината на "Астра Зенека"?

Европейските държави се разделиха относно спирането на имунизациите с "Астра Зенека", докато тече разследването за евентуална връзка на ваксината със случаи на тромбози. Въпреки че те са единични, срещу ваксината се създаде страхотна истерия.

Австрия бе първата, която би тревога миналия уикенд и спря ваксинирането с една определена партида. Това бе предприето като предпазна мярка, след като стана ясно за смъртен случай и заболяване сред вече ваксинираните. Дания, Италия и Норвегия направиха същото и казаха, че здравните им власти искат "внимателно да проучат случаи на тромби сред пациенти". Последва вълна от други държави, които ги последваха.

В петък и България се присъедини към тях след смъртен случай, макар той да не е с въпросната партида и също да няма доказана причинно-следствена връзка с имунизацията. Решението на правителството на Борисов бе предшествано от истерична кампания в няколко медии, която събуди силни съмнения за възможен корпоративен натиск срещу "Астра Зенека".

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви само преди ден, че разследва случаите на тромоемболични събития след имунизация с "Астра Зенека", но засега не вижда основания имунизацията с тази ваксина да спира. Според ЕМА ползите от имунизацията продължават чувствително да надвишават рисковете. На същата позиция са здравните власти в Германия, Франция, Испания и др.

Спирането на ваксинацията с "АСтра Зенека" заплашва да срине и без това крайно незадоволителния темп на процеса в страните от ЕС, които сериозно изостават от Великобритания и САЩ. То означава по-бавно връщане към нормалния живот и удължаване на икономическите и социални проблеми.

Сегашният проблем с препарата на "Астра Зенека" идва след оплакванията на ЕС, че британско-шведската компания не доставя достатъчно от договорените дози, както и първоначално въведените възрастови ограничения в някои страни за тази ваксина.

Властите във Франция и Германия, които помогнаха да се наложи мнението, че препаратът на "Астра Зенека" не е подходящ за по-възрастни хора, а след това заеха обратното мнение, сега са сред най-големите защитници на тази ваксина.

Европейската агенция за лекарствените средства обяви още в четвъртък, 11 март, че не вижда причина за спиране на имунизацията. "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население", заявиха официално от ЕМА. В съобщението се казва още, че "ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато тече разследването на случаите на тромбоемболични събития".

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството в четвъртък, цитиран от "Дойче веле". "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави той.

Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина в никакъв случай не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на "Астра Зенека".

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях! Това е груба, груба грешка".

"Тромбозите са едно от честите следствия на Ковид-19. Препаратът на "Астра Зенека" предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на "Астра Зенека" е напълно сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина", допълва той.

Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той, цитиран от "Дойче веле".

Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на "Астра Зенека". EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред 3,2 милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.

Нито Дания, нито други държави, преустановили ваксината, твърдят, че има пряка връзка между ваксината на "Астра Зенека" и нежеланите странични ефекти – те искат да се направят допълнителни проучвания, преди да се продължи с използването ѝ.

"Астра Зенека" заяви от своя страна, че анализът на над 10 милиона ваксинирани с препарата ѝ не дава никакви доказателства за повишен риск от белодробен емболизъм или венозна тромбоза в никоя възрастова група, пол, партида или държава.

"Няма причина да не се използва ваксината срещу коронавируса на компанията "Астра Зенека", заяви в петък официално и Световната здравна организация

Най-новите тревоги около ваксината на "Астра Зенека" идват в момент на съществуващи проблеми с доставките ѝ за Европа. Компанията ще осигури по-малко от половината планирани дози за ЕС през второто тримесечие, а освен това е намалила прогнозираните доставки за ЕС през първото тримесечие с около 30 милиона дози. Това е една трета от задълженията ѝ по договор и е 25-процентно намаление спрямо обещанията, дадени миналия месец, предаде агенция Ройтерс, като се позова на документ, с който се е запознала.

Компанията предупреди за евентуалния недостиг още миналия месец, след като се натъкна на проблеми с производството на ваксината в Европа, но каза, че ще се опита да компенсира с прехвърляне на дози от други места, включително от САЩ. Тези мерки обаче не проработиха, тъй като държавите се държат все по-протекционистки, казва пред агенция Блумбърг източник, запознат със ситуацията.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон настоя Управителният съвет на "Астра Зенека" да се събере на заседание, защото въпросът с изпълнението на договорите за доставка е изключително важен за целия свят. По думите му това дружество трябва да положи повече усилия, за да направи "всичко по силите си" за доставянето на поръчаните дози. Добрата новина е, че в ЕС са утвърдени 4 ваксини. Навсякъде по света разгръщането на производствените мощности за производството на тези препарати отнема време. Важното е, че напредваме, обобщи еврокомисарят.

В САЩ има десетки милиони дози от ваксината на "Астра Зенека", които не се използват, защото все още се очакват резултатите от клиничните тестове на ваксината в страната, пише междувременно в. "Ню Йорк таймс".

Съдбата на тези дози е предмет на разгорещен дебат между Белия дом и федералните здравни служби. Някои длъжностни лица призовават правителството да разреши износа на дозите за чужди страни, в които има отчаяна нужда. В момента в завод в Уест Честър, Охайо, който произвежда ваксината на "Астра Зенека", има около 30 милиона дози.

Базираната в Мериленд компания "Имърджънт БайоСолюшънс", сключила договор с "Астра Зенека" за производство на ваксината ѝ в САЩ, също е произвела количество, което ще стигне за десетки милиони дози.

Същевременно подозренията, че истерията срещу "Астра Зенека" не е случайна, а е следствие на добре организиран лобистки натиск, са засилват. Както е известно, свободен пазар на ваксини няма, те се купуват от правителствата и се прилагат напълно безплатно на гражданите. "Астра Зенека" единствени оповестиха, че работят без никаква печалба, "в полза на човечеството". Цената на тяхната ваксина е 2,80 евро без транспортните разходи. За сравнение - правителствата по света плащат по 12 евро за ваксината на "Пфайзер" и по 18 долара за тази на "Модерна". Драстичната разлика в цената на ваксините постави въпроса морално ли е фармацевтичните гиганти да си слагат толкова високи маржове на печалби. А компрометирането на продукта на "Астра Зенека" носи безспорни ползи на тези, които продават по-скъпите ваксини...