"Харвард": Кирил Петков е бъдещият премиер

Политика
14:30 - 24 Ноември 2021
7025
"Харвард": Кирил Петков е бъдещият премиер

Харвардският ежедневник "The Harvard Crimson" нарече в предпоследния си брой съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков бъдещия български министър-председател. В разгара на преговорите за съставянето на редовно правителство, организирани от ПП с ДБ, ИТН и БСП, престижният кембриджки вестник излезе с пространен материал, в който се похвали с възпитаниците на ВУЗ-а от Бръшляновата лига Петков и Асен Василев, озаглавен: "С биографии от "Харвард" български политици спечелиха парламентарните избори в страната". 

В него авторът Майлс Херженхорн, самият възпитаник на "Харвард" и стажант в престижния "Политико" описва пътя на Петков и Василев до върха на политиката. "Платформата им се базира на политика за нулева корупция", отбеляза той. И изтъква образованието на двамата бивши служебни министри, включително дебата у нас по отношение на истинността на дипломите им. 

"Дуо Харвард обещава да подобри отношенията на България с ЕС в рамките на редовното правителство, което ще сформира", пише изданието. Според преподавателя по политически науки в университета в Маями Венелин Ганев, президентът Румен Радев е избрал Петков и Василев за свои министри в служебното тъкмо заради харвардския ценз. 

"Те притежават експертизата, познанието и разполагат със световната репутация на университета, които ще им помогнат да се справят с българските проблеми", добавя Ганев. 

Проф. Мария Попова от Университета "Макгил" обаче изтъква пред "Дъ Кримсън", че образованието от "Харвард" е нож с две остриета за Петков и Василев, защото тъкмо заради него двамата са били подложени на остри атаки от опонентите им по време на предизборната кампания. "Някои разглеждат връзката с "Харвард" като сигнал за арогантност и излишна самоувереност", анализира тя. 

Преподавателят на Петков Крисчън Кетелс в Бизнес училището на ВУЗ-а пък добавя: 

"Надявам се Кирил да използва образованието си в поста си на премиер. Виждам как той е разгърнал лидерството си, заедно с харизмата която носи, за да мобилизира доста хора около себе си". 

Попова пък е преподавала на Василев и го описва като "изключителен студент". "Той не обичаше да доминира в дискусиите, но когато казваше нещо, то винаги бе на място и с дълбока мисъл", добавя тя. 

Самият Петков публикува в своя фейсбук профил материала на "Дъ Харвард Кримсъм" нощес.