"Хийтроу" го закъса, с 90% по-малко пътници през април

Около 680 000 ползват услугите на летището - завръщащи се британци и чужденци, които си заминават от Острова

Новини
13:18 - 14 Април 2020
1408
"Хийтроу" го закъса, с 90% по-малко пътници през април

Британското летище "Хийтроу", което по принцип е най-натовареното в Европа, прогнозира, че броят на обслужените пътници ще спадне с над 90 на сто през април заради ограниченията за пътуване, наложени във връзка с коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Останалите 10 процента или около 680 000 души, ползващи все още "Хийтроу" този месец, ще бъдат или британци, завръщащи се у дома след блокиране в чужбина, или чуждестранни граждани, изпращани обратно в родината им, както и медицински специалисти, пътуващи в помощ на преодоляването на кризата, предава БТА.

Представители на летището уточниха, че в момента се използва само една от двете писти. Освен това скоро пътниците ще бъдат обслужвани само на два от четирите терминала.

"Хийтроу" отчете днес, че през март пътникопотокът е намалял наполовина - с 52 на сто спрямо същия месец на миналата година. Така 6,5-те милиона души, които са пътували на ваканция или по работа през март 2019 година, са се стопили до 3,1 милиона.

Летището е собственост на група от инвеститори - испанската група Феровиал (Ferrovial), Катарския инвестиционен фонд (Qatar Investment Authority) и китайския държавен фонд Чайна инвестмънт корп (China Investment Corp). Вече над едно десетилетие се правят опити да се построи трета писта, тъй като преди кризата "Хийтроу" работеше на пълни обороти, припомня Ройтерс.

Сега предимство се дава на товарните полети с медицински стоки, посочиха летищните власти. За миналия месец обаче общият обем на товарите бележи спад с една трета (32,5 на сто), тъй като доставките пътуват предимно в багажното отделение на пътническите самолети.