"Хизбула" изстреля десетки ракети по Северен Израел

Новини
21:48 - 15 Септември 2024
790
"Хизбула" изстреля десетки ракети по Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорност за изстрелването на десетки ракети по Северен Израел, насочени към военна база.

Израелската армия обяви, че от Ливан към Израел са били изстреляни около 40 ракети. Някои са били прехванати от системи за противоракетна отбрана, докато останалите са се приземили в открити площи.

Няма сведения за пострадали хора. Пожарникари са се опитвали да потушат пожарите, предизвикани от атаките.

Освен това дрон с експлозиви е прелетял над границата от Ливан в Израел. Той се е разбил в района на град Метула, като и тук няма ранени.

Израелските военновъздушни сили са поразили цели в Ливан през изминалата нощ, обявиха Израелските сили за отбрана. Нанесен е удар по "терористична клетка", се казва в изявлението.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи снощи, че четирима души, сред които три деца, са ранени от израелски въздушен удар в североизточната част на страната.

Израелската армия каза, че въздушните удари в долината Бекаа и в град Баалбек са били насочени срещу оръжейни складове на "Хизбула".

Най-малко четирима палестинци бяха убити при израелски в ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на местните здравни служби.

Според служители от болницата "Ал Адва" три от жертвите са загинали при обстрел на жилище в бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на палестинския анклав. Четвърти палестинец е бил убит при нападение срещу бежанския лагер "Джабалия", допълват медици от болницата "Камал Адван" в Северна Газа.

Говорител на израелската армия каза, че информацията за убитите палестинци се проверява.

Според контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа в рамките на един ден в анклава са били убити общо 24 души.

Броят на загиналите палестинци в ивицата Газа от началото на войната на 7 октомври вече надхвърля 41 200, допълни здравното ведомство. Това число включва както убитите бойци, така и цивилни жертви и е трудно да се потвърди неговата достоверност.

Израел е подложен на остри критики от международната общност заради големия брой цивилни жертви, катастрофалната ситуация в областта на здравеопазването, както и заради мащабните разрушения в ивицата Газа.

Израелската армия вчера заяви, че при боевете с палестински бойци в гр. Рафах в южната част на анклава през последните няколко дни са били убити "повече от 100 терористи". Освен това израелските сили са открили и унищожили ракетни установки, оръжейни складове и терористична инфраструктура.

Агенция ДПА отбелязва, че не е могла да потвърди тези данни чрез независим източник.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни израелската операция в ивицата Газа с клането на мюсюлмани от сръбските сили в Сребреница през 1995 г.

"Днес сме свидетели в Газа и други окупирани палестински територии на клане, подобно на онова, извършено в Босна и Херцеговина през 90-те години на 20-и век", каза турският президент на съвместна пресконференция вчера с гостуващия председател на босненското председателство Денис Бечирович в Истанбул.

Ердоган заяви, че "точно както извършителите на геноцида в Сребреница бяха осъдени в международните съдилища, (така и) тези, отговорни за това, което става в Газа, ще дадат сметка пред международното право".

Турският президент потвърди продължаващата подкрепа на Анкара за териториалната цялост на Босна и Херцеговина и за мира на Балканите.

Той се спря и на икономическите връзки между двете страни, като съобщи, че стокообменът между тях се очаква да достигне до 1 млрд. долара до края на годината.

Ердоган изрази надежда за по-нататъшно сътрудничество в рамките на ключови инфраструктурни проекти като магистралата Сараево-Белград.

От своя страна Бечирович покани Ердоган да посети Босна. По отношение на Газа той определи ситуацията като "най-големия срам в света" и осъди убийствата на цивилни.