"Инфаркт" = литри алкохол!

Пациент имал нужда от детоксикация, причинена от яко къркане

Новини
22:59 - 04 Октомври 2023
9890
"Инфаркт" = литри алкохол!

България е друга губерния, друга бира, както се казва. Особено когато стане дума за алкохол. И не случайно сме на едно от водещите места по къркане, въпреки че някои са разочаровани от позицията, на която се намираме. Последният такъв случай, на който става достояние на широката общественост (а те със сигурност са стотици, останали неоповестени), е с нашенец, за който е повикана Спешна помощ, тъй като имал симптоми на инфаркт. Оказало се, че мъжагата изпил порядъчно количество алкохол, равняващо се почти на два литра концентрат. Което за някои не е нещо особено, но...

"Повикаха ни спешно, сигналът беше за "инфаркт без дишане", но се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, две мастики, четири бири. Дишаше, но имаше нужда от детоксикация. Ако спешният екип се заеме с нея, трябва да изминат поне два часа, в което линейката да не е на разположение за друг случай", споделя Ива Пехливанска - председател на Съюза на парамедиците в България.

Специалистите твърдят, че всичко това не е никакво геройство, а самонадеяност, липса на инстинкт за самосъхранение и занемарена профилактика, които стоят в основата на голяма част от спешните случаи през изминалия летен сезон. Това показва статистиката, базирана на данни на членовете на спешните екипи в курортите. Недостигът на екипи по морето става все по-сериозен и въпреки прерязаната лента на новия спешен център в Приморско, който така и не заработи поради...

Сред инцидентите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При голяма част от тях причината е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след употреба на алкохол, както и през нощта.

Чест повод за спешни повиквания е занемарената профилактика на хронични заболявания и неглижирането им.

"Има хора, които считат, че след като са на почивка, трябва да си спрат лекарствата, за да не им пречат на пиенето. Пият "като за последно" и то наистина става за последно. Други, които трябва да се пазят от слънце и прекомерна горещина, правят точно обратното – прекарват на плажа цял ден. Трети се топят в гореща кал и луга, а имат венозна недостатъчност и това са процедури, които са им коренно противопоказани и за съжаление имахме случай с фатален край", признава Пехливанска.

"Ненавременното търсене на медицинска помощ от пациентите е голям проблем. Изпращат ме на адрес при жена с коремна болка, която продължава 3-4 дни. На място установявам артериална хипертония с кръвно налягане 240/120 и със задух. Електрокардиограмата показа обширен инфаркт, поставих венозен път, включих кислород, дадох необходимите медикаменти и успях да я стабилизирам докато стигнем до болница", разказва Невена Костова - зам.-председател на Съюза на парамедиците, цитирана от "24 часа".

Не е тайна, че злоупотребата с алкохол и наркотици също отнема от времето на медиците.

Общият брой пациенти, обслужени от спешните екипи в морските области Варна и Бургас надхвърля 30 000 за трите летни месеца. На ден подадените адреси са около 200 във всяка от двете морски области.

Ситуацията с недостига на медици става все по-критична – само в Бургас в момента обявените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е между 2300 и 2800 лв., желаещи няма.

Тъжната истина е, че положението няма да става по-добре, ще става все по-зле и час по-скоро трябва да се ускори процедурата по назначаване на парамедици в системата.

През летния сезон в Бургаска област така и не заработи новооткритият Спешен център в Приморско, защото не се намери персонал. Най-доброто решение на този етап е екипите да бъдат съставени от двама парамедици, като единият задължително е с най-високата – четвърта степен на квалификация. Те могат да си помагат взаимно, както при транспортиране и носене на пациента, така и за бързо оказване на първа помощ.

Простата статистика показва, че в София, Пловдив, Пазарджик и Варна, има готовност те да бъдат включени в съставите на линейките с подходяща длъжностна характеристика, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надхвърлят 500.