"Лалетата" цъфнаха насред Гърция, Ейре попиля Гибралтар

Спорт
08:33 - 17 Октомври 2023
2808
"Лалетата" цъфнаха насред Гърция, Ейре попиля Гибралтар

Нидерландия се наложи като гост с 1:0 над Гърция в Атина в мач от осмия кръг в квалификационна група „B“ за Евро 2024. Воут Вегхорст пропусна дузпа за „лалетата“ в 28-ата минута, но гостите взеха своето след нов наказателен удар в третата минута на добавеното време, този път реализиран от Върджил ван Дайк.

Нидерландия се намира на 2-о място в групата са актив от 12 точки, колкото има и Гърция, който обаче е с изигран мач повече от настоящия си съперник.

Двубоят започна равностойно, а първото чисто положение се откри за Нидерландия в 22-ата минута, когато Тияни Райндерс стреля от границата на наказателното поле на домакините, но Одисеас Влаходимос отрази.

Нидерландия получи правото да изпълни 11-метров наказателен удар в 28-ата минута, който бе изпълнен от Вут Вегхорст. Таранът на „лалетата“ не успя да насочи удара си максимално прецизно в долния ляв ъгъл на вратата, но Влаходимос отрази.

В последната минута от редовното време на първото полувреме Стивън Бергвайн се оказа на чиста позиция в наказателното поле и потърси долния десен ъгъл на вратата, но стражът на Гърция отново спаси.

Натискът на „лалетата“ продължи и на старта на второто полувреме. В 48-ата минута Бергвайн се измъкна сам и шутира, но отново вездесъщият Влаходимос спаси.

Дензъл Думфрис се свлече в наказателното поле на домакините в 90-ата минута, а след проверка на ситуацията с ВАР, съдията посочи бялата точка. Върджил ван Дайк се нае този път с изпълнението и прати топката в средата на вратата.

Ейре победи с 4:0 като гост Гибралтар в квалификационен мач за Евро 2024. от група "B". Головете за ирландците отбелязаха Евън Фъргюсън (8'), Майкъл Джонстън (28'), Мат Дохърти (60') и Калъм Робинсън (80').

Ейре започна по-силно мача и поведе след осем минути игра. Мат Дохърти центрира добре отдясно и Евън Фъргюсън от въздуха откри резултата за гостите - 0:1. След 20 минути ирландците удвоиха аванса си. Отново Мат Дохърти подаде добре към Майкъл Джонстън, който засече, а ударът му срещна гредата, но с мигновена добавка направи резултата 0:2 за Ейре.

Втората част продължи по същия начин и с тотална доминация на ирландците. В 60-ата минута след изпълнение на корнер Джейми Макграт подаде добре към Дохърти, който се разписа отблизо с глава за 0:3. Крайното 0:4 с точен удар с глава оформи резервата Калъм Робинсън двадесет минути по-късно.

Така Ейре прекъсна серията си от три поредни загуби и вече има 6 точки, като е на 4-о място без шансове за класиране. Гибралтар пък остава твърдо последен в групата без спечелена точка.