"Лъвовете" на Илиев стартират похода в Лига на нациите

Първото препятствие ще е Беларус

Спорт
11:16 - 05 Септември 2024
1314
"Лъвовете" на Илиев стартират похода в Лига на нациите

Националният отбор на България  стартира участието си в поредното издание на турнира Лига на нациите с гостуване на Беларус. Заради продължаващия конфликт в Украйна, мачът на „лъвовете“ ще се проведе в Залаегерсег, Унгария, а срещата е тази вечерот 21.45 часа наше време. 

Освен беларусите, „трикольорите“ ще се изправят още срещу Люксембург и Северна Ирландия в Лига С, Група 3 на надпреварата. Нашите ще влязат в двубоя с Беларус в серия от шест поредни мача без загуба.

Пет от срещите обаче завършиха наравно, а единственият успех беше срещу тима на Танзания с 1:0 в дебютното издание на турнира FIFA Series.

Добрите резултати след идването на старши треньора на Черно море Илиан Илиев са налице, а амбициите са за първо място в групата.

„Очакванията са да играем със самочувствие и да опитаме да спечелим групата. Беларус е отбор, който притежава футболисти, играещи в Русия и Казахстан. Доста агресивни. Имат 3-4 човека от Динамо (Минск), показаха в мачовете с Лудогорец, че са класни играчи. Ако ги подценим, ще имаме големи проблеми“, каза селекционерът на „лъвовете“ в началото на подготовката на отбора.

Той добави, че е предпочитал да има публика на стадиона – такава в четвъртък няма да има заради санкциите срещу Беларус във връзка с войната в Украйна.

Илиев по традиция ще разчита на играчите в най-добра форма напоследък, като в групата му за двубоите с Беларус и Северна Ирландия (8 септември) попаднаха нападателят на Спартак Варна Ахмед Ахмедов, както и дебютантът Фабиан Нюрнбергер, който е играч на втородивизионния германски клуб Дармщат.

Левски, ЦСКА и Лудогорец се отчетоха с по един футболист в състава съответно Алекс Колев, Иван Дюлгеров и Георги Русев.

Беларус и България има осем мача помежду си, като нашите водят в преките сблъсъци с 5-3 победи при голова разлика 12:6 за „трикольорите“.

Съдийската бригада ще бъде от Румъния. Главен съдия е Овидиу Хацеган, с помощници Себастиан Джордже и Александру Черей. Четвърти арбитър е Андрей Чивулете, а на ВАР-а ще оперират италианците Джанлука Аурелиано и Марко Сера.

След мача с Беларус, България ще посрещне в Пловдив Северна Ирландия в неделя, 8 септември, от 19.00 часа.