"Нова Австрия" се цепи, подкрепя ни за Шенген

Лидерът Беате Майнл поиска правителството да оттегли решението си срещу България

Новини
18:50 - 07 Декември 2022
3297
"Нова Австрия" се цепи, подкрепя ни за Шенген

Партия „Нова Австрия“ (НЕОС), която има 15 места в долната камара на австрийския парламент, подкрепя присъединяването на Румъния и България към Шенген, предаде БТА. Председателката на НЕОС Беате Майнл-Райзингер поиска от австрийското правителство да оттегли решението, с което се противопоставя на разширяването на Шенген с двете страни, предаде румънската агенция Аджерпрес.

За тази позиция на австрийската партия НЕОС съобщи румънската „Съюз за спасение на Румъния“. Двете формации са членове на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, пояснява Аджерпрес.

Председателката на НЕОС е посочила, че с решението против разширяване на Шенген с Румъния и България Австрийската народна партия поставя в опасност самата същност на европейския проект – свободата.

"Австрия сама ограничава свободите на гражданите на ЕС. Федералното правителство би трябвало да разгледа много внимателно кои са нашите съюзници. Формирането на ос Нехамер - Орбан - Вучич и отчуждаването на Румъния, България и останалите страни от ЕС, не е в интерес на Австрия", е заявила лидерката на НЕОС Беате Майнл-Райзингер, цитирана от Аджерпрес.