"НЙ Таймс": Неофит е единственият източен духовник, разкаял се за шпионското си минало

Родният патриарх е описан като верен сателит на Русия

Новини
15:06 - 23 Октомври 2020
5789
"НЙ Таймс": Неофит е единственият източен духовник, разкаял се за шпионското си минало

Родният патриарх Неофит прекара своя 75-и рожден ден миналата седмица в уединение и молитва, но това не попречи "Ню Йорк Таймс" да му посвети малка, но всъщност доста сласкателна статия. В нея главата на БПЦ е наречен "единственият висш източен духовник, разкаял се за връзките си с комунистическите тайни служби".

Сериозен фокус в материала пада върху музикалните изяви на Неофит. Известният с певческите си дарования предстоятел на БПЦ има издадени няколко компактдиска с църковни песнопения.

Не е пропусната обаче пълната лоялност на Неофит към Москва и Руската православна църква. Според авторите неговата политика е изцяло съобразена с желанията и стремежите на големия брат от Изток.

Що се отнася до разкаянието на Неофит, твърденията в статията не отговарят съвсем на истината. Неофит в нито един момент не си е посипвал главата с пепел за агентурното си минало, продължило 7 години между 1983-а и 1990-а.

„От мен се искаше информация за българите в чужбина и какви са отношенията, настроенията на тамошните християни към Българската православна църква и изобщо към България. Старал съм се да бъда съвсем дискретен и просто да се получи едно разрешение, което е необходимо на църковния ни живот. Интересът, който е проявявала ДС, си е вече нейна инициатива и нейно провеждане", уклончиво заяви Неофит при избора си за патриарх.