"Обединени земеделци" призоваха търговците да дадат шанс на българските храни

Партията на Анастаси Мозер вече 10 години настоява за превес на родното производство в магазините

Новини
14:24 - 09 Април 2020
2797
"Обединени земеделци" призоваха търговците да дадат шанс на българските храни

"Обединени земеделци" подкрепиха предложението големите търговски вериги да отделят 50 % от площите си за българска продукция. От партията припомниха, че от 10 години настояват минимум 50 % от земеделските стоки в суров и преработен вид в големите търговски вериги да бъдат българско производство.

"Категорично подкрепяме мерките, предложени от Министерство на земеделието, храните и горите/МЗХГ/, за предлагане на повече българска продукция в търговските обекти.", заявиха от организацията. 

В безпрецедентната криза днес е важно да бъдат взети решения, които ще осигурят продоволствената сигурност утре. Затова от Обединени земеделци смятаме, че предлаганите промени в нормативната уредба са необходими и са важна стъпка за подкрепа на  производството и осигуряване на пазар за българските производители на земеделска продукция и храни, изразиха позицията си земеделците. 

От партията на Анастасия Мозер припомнят, че в други европейски държави търговски вериги вече прилагат мерки за подкрепа на родното производство, предизвикани от пандемията. "Важни са и моралните аргументи, не само търговските", категорични са "Обединени земеделци".

В този критичен момент подкрепата за българското земеделие е важна инвестиция в стратегически сектор на българската икономиката, който продължава да предоставя работни места и да осигурява изхранването на населението, се казва в позиция на партията.