"Офицер и шпионин" с 12 номинации "Сезар"

Френската филмова академия не раздава морални присъди, заяви президентът й Ален Терзианпо повод обвиненията в сексуално насилие срещу Роман Полански

Култура
16:43 - 29 Януари 2020
2131
"Офицер и шпионин" с 12 номинации "Сезар"

Новият филм "Офицер и шпионин" на френско-полския режисьор Роман Полански, който неотдавна отново бе обвинен в сексуално насилие, получи най-много номинации - 12, за френските награди "Сезар", предаде Франс прес.

Следват "Клетниците" на Ладж Ли и "Славни времена" на Никола Бедос с по 11.

"Академията за наградите "Сезар" не е институция, която трябва да има морални позиции - заяви президентът й Ален Терзиан, след като бе запитан относно номинациите на филма на Полански. - Ако не се лъжа, милион и половина французи са гледали този филм. Отправете въпросите си към тях."

"Офицер и шпионин" - исторически трилър за аферата "Драйфус", е номиниран по-специално в категориите за най-добър филм и най-добър режисьор заедно с "Клетниците" на Ладж Ли, "По Божията милост" на Франсоа Озон и "Портрет на момиче в пламъци" на Селин Шиама.

Номинирани за приза за най-добър актьор са Жан Дюжарден за "Офицер и шпионин", Даниел Отьой за "Славни времена", Дамиен Бонар за "Клетниците", Венсан Касел и Реда Катеб за "Извън нормата", Мелвил Пупо за "По Божията милост", Рошди Зем за "Рубе, светлина". С номинации за отличието за най-добра акриса са Адел Енел и Ноеми Мерлан за "Портрет на момиче в пламъци", Анаис Демустие за "Алис и кметът", Ева Грийн за "Проксима", Киара Мастрояни за "Стая 212", Дория Тилие за "Славни времена", Карин Виар за "Нежна песен".