"Орлите не умират! Те отлитат!" - втори ден на траур след смъртта на пилотите

Черната кутия ще бъде разчетена от специалисти в Чехия

Новини
09:42 - 15 Септември 2024
1100
"Орлите не умират! Те отлитат!" - втори ден на траур след смъртта на пилотите

Втори ден от обявения в структурите на министерството на отбраната траур в памет на загиналите пилоти майор Димитров и ст.лейтенант Дункин. До момента са направени два огледа от разследващите на мястото, на което самолетът се разби.

Стана ясно, че разчитането на черната кутия ще отнеме повече време, тъй като трябва да се направи в Чехия, защото самите самолети са чешко производство. От военна прокуратура-Пловдив гарантират, че ще направят всичко необходимо истината да излезе наяве и да стане достояние на обществеността.

Освен версиите за повреда в самолета и пилотска грешка, разследващите ще проверяват и какви команди са давани от Кулата по време на фаталния полет, който продължи само 13 минути. Симулация показа, че самолетът се е движил с много висока скорост при този сложен тип маневра. А подобни сложни фигури са по силата само на най-добрите пилоти, това казват експертите и там винаги е на ръба. Статистиката показва, че при 5% от случаите става въпрос за техническа повреда, а в 95% се касае за човешка грешка. Все още няма информация за това кога двамата загинали пилоти ще бъдат изпратени в последния си земен път.

Трагедията стана с управлявания от тях самолет Л 39 по време на репетиция за авиошоу в база "Граф Игнатиево".