"Пантерите" от Флорида и "масларите" от Едмънтън се впускат в свирепа битка за Купа "Стенли"

Серията от големия финал в НХЛ стартира в неделя, а специалистите предричат тя да приключи в седем мача

Спорт
14:01 - 06 Юни 2024
1395
"Пантерите" от Флорида и "масларите" от Едмънтън се впускат в свирепа битка за Купа "Стенли"

Е, време е стихията в НХЛ да се развихри, а феновете на хокея на лед да стартират вълненията си от предстоящия голям финал отвъд Океана.

Зала Amerant Bank Arena в Сънрайз ще е домакин на мач №1 между Флорида и Едмънтън, а първият удар по шайбата ще бъде даден в неделя в 03:00 часа българско време.

Двата отбора се изправиха един срещу друг два пъти през редовния сезон, като те бяха спечелени от настоящия домакин - 5:3 във Флорида и още по-убедителното 5:1 в Канада.

Специалистите предричат, че финалната серия, противопоставяща най-добрите отбори от Източната и Западната конференция на НХЛ, ще се реши в седем двубоя, но тепърва предстои да видим дали ще се сбъднат прогнозите.

Тимът на Ойлърс, който за последно спечели Купа "Стенли" през 1990-а (общо пет трофея), финишира редовния сезон с показатели 49-27-6 и 104 точки. Хората на Крис Ноблаух победиха последователно в елиминациите Лос Анджелис Кингс с 4:1 успеха, Ванкувър Канъкс с 4:3 и Далас Старс с 4:2 във финала на Западната конференция.

От своя страна "пантерите", които все още нямат спечелено най-голямото отличие, финишираха на Изток с 52-24-6 и 110 точки. По пътя към големия финал отборът от Флорида, воден от Пол Морис, изхвърли Тампа Бей Лайтнинг с 4:1 в първия кръг, а след това преодоля Бостън Бруинс с 4:2 и шампиона от редовния сезон - Ню Йорк Рейнджърс с 4:2 на финала на конференцията.

Капитанът на Едмънтън Конър Макдейвид е човек с мисия, Флорида Пантерс също е отбор с мисия

Пътищата им се пресичат в голямата битка за Купа "Стенли". Лидерът на "масларите" ще играе на първия си финал след девет сезона в НХЛ. Заедно с Леон Драйсайтъл Макдейвид е двигател на Едмънтън в похода му към първия им подобен сблъсък от 2006 г. и в стремежа му да спечели трофея за първи път от 1990 г. насам.

Макдейвид - капитан на Ойлърс и трикратен носител на приза "Харт" за най-полезен играч в НХЛ, води в плейофите за купа "Стенли" с 31 точки (5 гола и 26 асистенции) в 18 мача, включително попадение и завършващо подаване при победата с 2:1 срещу Далас Старс в мач №6 от финала на Западната конференция.

"Със сигурност имаше много болка в израстването, много уроци и очевидно се чувствам страхотно, че съм в тази позиция, каза Макдейвид. - Това винаги е било част от плана и се чувствам добре да съм тук днес".

Водени от своя капитан Александър Барков, "пантерите" са твърдо решени да спечелят първия си шампионат, откакто миналия сезон загубиха от Вегас Голдън Найтс в пет мача на финала.

През изминалия уикенд Флорида победи Ню Йорк Рейнджърс с 2:1 в мач №6 от последната битка на Източната конференция, за да стане първият претендент за Купа "Стенли", който се завръща на финала още през следващия сезон след Питсбърг Пенгуинс през 2009 г., и вторият, който го прави след Ойлърс през 1984 г.

Любопитното е, че всеки от тези отбори спечели трофея при повторното си участие във финала.

"Очевидно това ще бъде предизвикателство, каза нападателят на Пантерс Картър Верхеге. - Те имат някои доста специални играчи и определено ще го приемат. Всеки път, когато се изправяш срещу някои от най-добрите хокеисти в света, винаги е забавно и предизвикателно. Така че, мисля си, че това ще бъде добра серия".

Ойлърс и Пантърс спечелиха по три поредни победи, след като изоставаха с 1:2 във финалите на конференциите си, но иначе следваха различни пътища. След като в първите си 13 мача Едмънтън постигна резултат 3-9-1 и на 12 ноември замени треньора Джей Уудкрофт с Крис Ноблаух, в останалата част от редовния сезон той беше с най-добър резултат в Лигата - 46-18-5.

Флорида оцеля без нападателя Сам Бенет в 12 от първите 13 срещи и защитниците Аарън Екблад и Брендън Монтур в първите 16 двубоя, за да завърши на първо място в Атлантическата дивизия и все още не се е сблъскал с елиминиране в плейофите.

Ойлърс, които се опитват да станат първият канадски отбор, спечелил Купата, след Монреал Канейдиънс през 1993 г., се изправиха два пъти пред отпадане, след като изоставаха от Ванкувър Канъкс с 2:3 във втория кръг, преди да спечелят тази серия в седем мача.

Това ще бъде първата плейофна серия между Флорида и Едмънтън.

Хокеистите на Флорида имаха повод за радост срещу НЙ Рейнджърс

Очаквайте, че Матю Ткачук ще бъде разгорещен, за да се изправи срещу Едмънтън - познат съперник от шестте му сезона в Калгари Флеймс, преди да бъде продаден на Флорида през 2022 г.

26-годишният нападател е начело на "пантерите" с 19 точки (5 гола, 14 асистенции) в 17 мача този сезон, след като през миналата кампания ги поведе с 24 пункта (11 попадения, 13 завършващи подавания) в 20 срещи, преди счупена гръдна кост да го извади от игра за последния мач от финала.

Ткачук има 26 точки (10 гола, 16 асистенции) в 32 мача в кариерата си в редовния сезон срещу Ойлърс, включително 9 шайби и 14 подавания) в 28 срещи с "пламъците". Ткачук има четири точки (три гола, една асистенция), когато Калгари губи от Едмънтън в пет мача във втория кръг на Западната конференция през 2022 г.

Един от водещите играчи на Ойлърс - Драйсайтъл, който е втори в плейофите с 28 точки (10 гола и 18 асистенции) в 18 мача, също може да се класира в тази елитна категория, но Макдейвид отново доказва, че е един от най-резултатните играчи в историята на НХЛ.

27-годишният нападател е шестият хокеист, който има няколко години в плейофите с поне 30 точки (също през 2022 г.), като се присъединява към Уейн Грецки (шест пъти), Марк Месие (три), Яри Кури (два), Марио Лемьо (два) и Никита Кучеров (два), и вторият, който го прави няколко пъти преди финала (Грецки, четири пъти).

Неговите 26 асистенции са на шесто място по брой асистенции в една плейофна година, на пет зад рекорда от 31, поставен от Грецки през 1987-88 г. Макдейвид вкара гол с и подготви победното попадение на Зак Хайман в мач №6 срещу Далас.

Цифри, които трябва да знаете

Верхеге е лидер в историята на Пантерс с 24 гола в плейофите, включително девет победни, пет в продълженията (трето място в историята на НХЛ).

Нападателят води Флорида с девет шайби и е равен с Барков на второ място в отбора със 17 точки в 17 мача през елиминациите.

Тимът на Флорида е 7-3 в мачове с разлика от един победен гол в плейофите и 17-5 в последните два сезона след края на редовната кампания за най-добър процент на победа в НХЛ - 0.773. "Пантерите" са надиграли съперниците си с 24-11 в третите периоди. Флорида е на второ място в плейофите по ограничаване на противниците до 24.5 удара към вратата средно на мач.

Еван Бушар е трети в НХЛ и първи сред защитниците с 27 точки в плейофите (6 гола и 21 асистенции) в 18 мача. Хокеистът на Едмънтън се нуждае от три пункта, за да стане четвъртият бранител, който достига 30 точки в плейофна година и да се присъедини към Пол Кофи (37 през 1985 г.), Брайън Лийч (34 през 1994 г.) и Ал Макинис (31 през 1989 г.).

Отборът на Едмънтън Ойлърс е надиграл съперниците си с 23-13 през първите периоди и 26-14 през вторите, но са били надиграни с 12-19 през третата част.

Вратарите

Стражът на Пантерс Сергей Бобровски е допуснал два или по-малко гола в 13 от 17-те плейофни мача, включително пет от шестте във финала на Източната конференция.

Двукратен носител на трофея "Везина" за най-добър вратар в НХЛ и отново финалист през този сезон, 35-годишният Бобровски е с показатели 12-5, 2.20 гола средно на мач, 0,908% успеваемост и един шутаут, като е започнал и завършил всичките 17 двубоя за "пантерите" в елиминациите.

Колегата му Стюърт Скинър, който пази на вратата на Ойлърс, е с актив 11-5 с 2.50 попадения средно на среща, 0.897% на спасяване и една чиста мрежа в 16 двубоя от плейофите (всички е стартирал като титуляр).

Той беше първи избор в рамката на вратата на "масларите", след като Калвин Пикард започна мачове №4 и №5 от втория кръг срещу Ванкувър.