"Приспаха" до края на март японския лунен модул SLIM

Вероятността от неизправности в работата му се увеличава поради температурни промени при настъпването на лунната нощ

Новини
13:05 - 02 Март 2024
1777
"Приспаха" до края на март японския лунен модул SLIM

Японският лунен модул SLIM отново влезе в режим на заспиване, докато слънцето залязва в кратера Шиоли на Луната. Това съобщиха от Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА).

Според експертите вероятността от неизправности в работата на неговите системи се увеличава поради температурни промени при настъпването на лунната нощ. Въпреки това обаче ДЖАКСА отново ще се опита да активира SLIM през последните десет дни на март.

Първият японски лунен модул кацна на Луната на 20 януари, но след това беше изключен, тъй като

имаше проблеми с получаването на енергия от слънчеви клетки и се захранваше от вградена батерия.

Работата на апарата беше възстановена на 29 януари поради промяна в ъгъла на падане на слънчевите лъчи върху Луната, след което околността на апарата беше заснета със специална спектроскопична камера.

На 1 февруари устройството беше поставено в режим на заспиване поради настъпването на лунната нощ.

На 26 февруари беше пуснато отново с някои ограничения, но ДЖАКСА успя да предаде сигнал на устройството и да получи отговор от него.

Устройството SLIM, високо 2,4 м и тежащо 200 кг, е предназначено да изучава кратерите и топографията на Луната с помощта на технологии, подобни на тези, използвани в системите за лицево разпознаване. SLIM е оборудван със специална камера, която измерва съдържанието на желязо и други елементи в скалите на лунната повърхност. Очаква се данните, получени от устройството, да бъдат използвани по-специално в рамките на лунната програма „Артемис” на НАСА.