"Продължаваме промяната" внасят спешни мерки, за да ни приемат в Шенген

Според тях страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона

Новини
20:24 - 04 Декември 2022
4603
"Продължаваме промяната" внасят спешни мерки, за да ни приемат в Шенген

„Продължаваме промяната“ (ПП) внася проект на декларация за спешни действия на Народното събрание по приемането на важните закони за присъединяването на страната към Шенген, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Всички възможни проверки от страна на европейските институции, включително на седемнадесет експерти от различни страни, показаха, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в шенгенската зона, отбелязват от ПП, като посочват, че формално България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген. „Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона“, се казва още в позицията на "Продължаваме промяната". 

От ПП допълват, че независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. 

„Ще внесем декларация за своевременно приемане от Народното събрание на антикорупционното законодателство, заложено по Плана за възстановяване и устойчивост“, в това число на Закон за противодействие на корупцията, промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничение на безграничната, еднолична власт на главния прокурор, законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, промени в Закона за обществените поръчки“, обявяват от ПП. 

Ще бъде поискано и изслушване на служебния министър-председател и служебните ресорни министри относно напредъка по досието „Шенген“, включително дейността по ключови гранични пунктове. 

От партията на Кирил Петков и Асен Василев искат още да се проведе парламентарен контрол относно резултатите от европейските проверки за сигурността на летище София. В допълнение предстои да внесат още законодателни мерки, в подкрепа на поетите ангажименти.

В понеделник служебният министър-председател Гълъб Донев ще проведе среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков, на която ще пргледат действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Инициативата за срещата идва след остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия във връзка с приемането на страната ни в Шенгенското пространство.