"Промяната": Правителство може да има само с втория мандат

Докъде може да стигнете с политическия компромис?, попита президентът Румен Радев

Новини
17:10 - 20 Април 2023
5647
"Промяната": Правителство може да има само с втория мандат

Искам да ви поздравя с изборния резултат в един сложен изборен процес. Осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото вашата силна заявка е алтернатива на стария управленски модел, а днес влизате в преговори с първата политическа сила. Затова е важно за обществеността да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис за съставяне на правителство, което всички очаквам. С тези думи президентът Румен Радев посрещна на консултации коалиция ПП-ДБ.

Важно е да чуем вашата формула за съставяне на кабинет с първия мандат. Ако това не стане, какво ще се случи, когато мандатът дойде при вас, отбеляза президентът. Другата важна задача е законодателната дейност, където вие с малка разлика от първата политическа сила имате тежест. Внесените закони стават много, бройката им расте. Какви са вашите намерения за приоритизиране, защото в спешен порядък е не само бюджетът, но и да приемем законите, които са свързани с Плана за възстановяване, Шенген и еврозоната, припомни държавният глава.

Задачите пред този парламент са сложни, те са сбор от несвършена работа на няколко парламента и искат време. Чувам упреци от вашата коалиция, че бързам с мандатите и така възпрепятствам работата на 49-то НС и тласкам страната към нови избори. Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат, а ако той не сполучи – на втория?, зачекна деликатната тема Радев.

Очертахте дилемите пред нас, но първото, което искам да заявя е, че слагаме ясен стандарт в политиката. Това, което обещахме преди изборите, ще направим след изборите. Затова очертахме основните приоритети - липсата на справедливост, време за реформи в правосъдната система, изброи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

В законодателната програма с огромен приоритет е разследването на главния прокурор, да няма човек над закона, Антикорупционната комисия, шенген, добави той.   

Трябва да кажем ясно, което е позиция на нашия Политически съвет - в първия мандат ние не можем да дадем подкрепа, защото стандартът е да правим каквото казваме. Ние сме прозрачни и прогнозируеми, с ясни цели, подчерта Петков. 

„Би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Еврозоната – ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансовете нашата банкова система да бъде наистина стабилна, трябва да го направим. Тези приоритети са в нашата програма”, каза Петков.

Радвам се, че около една година по-късно и два цикъла избори, стигаме до законодателните програми и  приоритети на последния редовен кабинет. Заложените закони трябва да бъдат приети. Залага се нов начин на управление на публичните финанси - има разбиране в партиите и обществото, че публичните финанси трябва да се управляват по начин, по който парите да стигат до българскитег фирми, а не до избрани фирми и граждани, заяви Асен Василев.

С ГЕРБ сме опоненти, отсече той. Времето дали е бързо или бавно зависи от това каква цел се гони - целта на тези консултации е да се сформира правителство, оттам нататък целта е редовно правителство. В някои ситуации повечето време може да помогне, но може и да попречи. От наша гледна точка има ясни приоритети, ние помогнахме да се отпуши парламента, да се заложи законодателната програма, която е ключова за страната, изтъкна бившият финансов министър.  

 „Ние смятаме, че модела, по който трябва да се развива страната е различен, Но по тези приоритети, след два цикъла избори, успяхме да намерим основа – законодателна и формула в парламента, тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават. Но има ясни граници, които не могат и не трябва да се прекрачват.

„Успяхме да постигнем в парламента консолидация около един безспорен дневен ред, Който дори партиите, които не намериха възможност да се включат в гласуването за избор на председател, не отрекоха неговите приоритети”, заяви и съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.