"Промяната" за акад. Денков: Да, той е кандидат-премиерът (НА ЖИВО)

БСП, ДБ и "Български възход" готови да разговарят с ПП за кабинет

Новини
14:21 - 15 Декември 2022
3690
"Промяната" за акад. Денков: Да, той е кандидат-премиерът (НА ЖИВО)

Акад. Николай Денков е официалната кандидатура за премиер на "Продължаваме промяната". Това обявиха ПП на брифинг. Номинацията му ще бъде гласувана днес от Националния съвет на ПП. Съпредседателят на партията Асен Василев обяви, че зад втория мандат вече има една партия в повече в сравнение с първия, а за преговори досега са се отзовали БСП, ДБ и "Български възход".

Ако питате дали сме оптимисти - да, има реални шансове вторият мандат да бъде реализиран, уточни Василев.  

"Ще работим заедно за възможно най-доброто партньорство с тези, които са готови да работят по приоритетите, поставени на масата. След като се види кой дава тази подкрепа, тогава може да говорим за състав на правителство", уточни акад. Денков на въпрос за бъдещото правителство.

Всички знаем, че първият мандат беше неуспешен. Затова опитваме за втория мандат около една маса да седнат всички, ако това е възможно и имат желание, заяви Асен Василев.Има 7 партии, четири седнахме около обща маса. Това не е достатъчно за кабинет, но е добро начало. Дали ще се реализира вторият мандат, или гтрегтияг, нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят, добави той. 

"Продължаваме промяната" обявяват при какви условия ще съставят кабинет. Очаква се президентът Румен Радев да връчи втория мандат на ПП, след като проектокабинетът на ГЕРБ-СДС не беше приет в НС. 

Вчера от "Продължаваме промяната" обявиха, че са изпратили писмо до всички партии в парламента с основните неща, които трябва да свърши едно правителство. Това са Изборния кодекс, членството в Шенген и Еврозоната. От ПП заявиха, че ако парламентът не приеме тези неща, те няма да предложат кабинет.

На брифинга акад. Денков помоли: "Дайте ни малко време, с отговорите днес може да попречим на разговорите и преговорите. Имаме надежда, че може да убедим някои от партиите да размислим дали е важно да имаме правителство, да взимаме общи решения или те са готови да подронят тази възможност.

Има важни въпроси за хората в България и дългосрочната политика. Опитваме се да направим парламента полезен и правителството да  е полезно, като поставим въпросите, които смятаме за важни. Ще се опитаме да убедим другите партии, че това е дневният ред, обясни той. 

На Председателския съвет и Корнелия Нинова присъстваше и дискусията беше отворена, като следващата стъпка ще е абсолютно прозрачна. Никоя от партиите не са затворили вратата по нито една тема, обяви Кирил Петков.