"Райнметал": 29 бойни танка "Леопард" са готови до май

Новини
09:19 - 24 Януари 2023
1356
"Райнметал": 29 бойни танка "Леопард" са готови до май

29 бойни танка "Леопард" ще бъдат готови през април или май, съобщи производителят "Райнметал". Дали ще бъдат изпратени в Украйна зависи от правителството в Берлин, допълни говорител на концерна.

29-те бойни танка "Леопард", които ще бъдат готови до 3-4 месеца, са предвидени за Словакия и Чехия в рамките на проекта за размяна на машини съветско производство за Украйна срещу доставката на модерно въоръжение за запълване на дефицита. Такива проекти има сключени с Чехия, Словакия, Словения и Гърция.

"Когато са готови, танковете ще са собственост на германското правителство и то може да прави с тях каквото реши", коментира шефът на концерна производител Армин Папегер.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е постигнат напредък и „остават няколко малки стъпки“ до предоставянето на германски танкове "Леопард".

Според ръководителя на президентския кабинет в Киев Андрий Ермак страната се нуждае от няколкостотин танка, за да осъществи контраофанзива в окупираните от Русия територии. 

В Украйна най-малко един човек е загинал при руска атака срещу Часов Яр в района на Бахмут в Донбас, съобщи губернаторът на Донецка област Павло Кириленко в Телеграм. Обстрелвани са жилищни сгради, твърди още той.

Русия е изстреляла 9 ракети по населени места в Харковска, Донецка и Запорожска области. Десет от 27-те въздушни атаки в Донецка област в района на Бахмут са били отбити, съобщи украинската армия.

"Пролетта и началото на лятото ще бъдат решаващи във войната", каза Вадим Скибицки, заместник-началник на военното разузнаване на Украйна.

А президентът Володимир Зеленски увери украинците, че армията знае как да отговори на струпването на руска армия в Херсонска и Запорожска област, както обяви шефът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, който от миналия месец ръководи военните действия в Украйна.