"Спартан"-а докара у нас тримата арменци, пострадали от взрива в Нагорни Карабах

Нашите власти са откликнали на сигнал за помощ, изпратен до държавите членки от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия.

Новини
09:48 - 07 Октомври 2023
2700
"Спартан"-а докара у нас тримата арменци, пострадали от взрива в Нагорни Карабах

Български екипаж и медицински специалисти от Военномедицинска академия транспортираха от Ереван трима тежко пострадали при взрив арменски граждани, научи "Сега". Пострадалите са хора от Нагорни Карабах, те са били сериозно ранени при ракетен обстрел на бензиностанция. Със "Спартан"-а летяха три придружаващи лица и шестчленен медицински екип на Военномедицинска академия, с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

Пострадалите са интубирани и обгорели.

"Нашата задача е да кацнем на летище Ереван, от там ще се върнем в София. Тук ще ги чакат линейки и вече не мога да ви кажа към кои болници ще бъдат пренасочени. Моята работа е да подготвим самолета като помощник-командир на екипажа и да си изпълним задачата. Последната информация е, че на обратно ще караме четирима", обясни майор Дарина Христозова преди полета. "Доколкото разбрах, пострадалите са в доста тежко състояние", посочи майор Николай Георгиев.

Тримата души са били ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах на 25 септември, потвърди малко след полунощ снощи министерството на здравеопазването. Нашите власти са откликнали на сигнал за помощ, изпратен до държавите членки от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC).

Транспортът на пострадалите е осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет „Спартан“. Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза „Враждебна“. В 00,35 ч. пациентите бяха транспортирани от летище „София“ с реанимобили на ВМА и ЦСМП – София до УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

Тримата чужди граждани са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ, уточняват от МЗ.