" Старлайнер " се приземи в Ню Мексико, но без екипажа (ВИДЕО)

След технически причини Буч Уилмор и Суни Уилямс ще се наложи да останат в Международната космическа станция до 25 февруари

Новини
14:50 - 07 Септември 2024
2428
"Старлайнер" се приземи в Ню Мексико, но без екипажа (ВИДЕО)

Космическият кораб "Старлайнер" се отдели вчера успешно от Международната космическа станция и се приземи в пустинята в Ню Мексико, но без екипажа. Заради технически проблем двамата астронавти останаха на станцията, съобщи БНТ. 

За  "Старлайнер" това беше първата звездна мисия и приключи безславно. От НАСА взеха решението астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс да не се връщат с апарата на Земята заради изтичане на хелий. Стив Стич, директор на търговската програма на НАСА, каза: "От човешка гледна точка всички сме щастливи от успешното кацане, но всички искахме да стане, както го планирахме. Мисията беше планирана да кацне с Буч и Суни."

Буч Уилмор и Суни Уилямс се чувстват добре, уверяват наземните служби. Непланираният им престой в околоземната орбита ще продължи до 25 февруари.

58-годишната Уилямс и 61-годишният Уилмор са капитани от Военоморските сили на Съединените щати. И за двамата това е трета мисия до Международната космическа станция.

Уилмор и Уилямс ще се върнат на Земята с кораб на Space X. За да има място за тях на борда, със следващия полет до Международната космическа станция ще пътуват двама души по-малко. "Старлайнер" е произведен от Боинг и това беше първата му пилотирана мисия до МКС.