"Света Анна" спря приема на болни с коронавирус

Новини
20:02 - 24 Юни 2020
5573
"Света Анна" спря приема на болни с коронавирус

Болници в София вече са изчерпали капацитета си за прием на заразени с коронавирус, предаде Нова. Сред тях е „Света Анна”, която вече не може да се грижи за нови болни. При ресурс от 35 места, столичната клиника вече не е в състояние да поема ангажимент към пациенти с Covid-19.

Оказва се, че от Спешна помощ всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус. Причината в масовия случай е, че болниците вече са запълнени. Но тъй като броят им се мени, данните се актуализират по няколко пъти на ден, за да не се стига до ситуация, в която линейка обикаля с пациент от болница на болница. Наша справка пък показа, че на места вече приемат и извън капацитета си.

„Имаме 38 пациента и още 2-ма в реанимация. Тоест 40 човека. При положение, че капацитетът е изчерпан, те трябва да бъдат насочени към други лечебни заведения”, казва говорителят на болница „Света Анна” Антон Луков.

Най-често с този казус се сблъскват екипите от Спешна помощ, които казват – работят в синхрон добре с болниците, но се случва да бъдат върнати:

„Принципът е – пациентите се карат в най-близкото лечебно заведение, което има капацитета да окаже помощ за състоянието, в което е. Ако в този момент има запълнени места и няма възможност в това заведение, караме в следващото такова”, обяснява говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.