"Свобода за Палестина" - мирно шествие събра десетки в София (СНИМКИ)

Протестиращите настояват България официално да изрази позиция, изискваща от Изрaел, САЩ и международната общност да осигурят незабавно и трайно прекратяване на огъня на Ивицата Газа, Западния Бряг и в Ливан

Новини
11:55 - 06 Октомври 2024
2369
"Свобода за Палестина" - мирно шествие събра десетки в София (СНИМКИ)

Демонстрация в подкрепа на Палестина и Ливан се проведе в събота вечерта в София – пред Съдебната палата. Демонстрантите развяваха знамето на Палестина и скандираха „свобода за Палестина“ и „не на бомбите в Ливан“.

В проявата участваха както араби, така и българи. Подобни демонстрации има всяка седмица в различни европейски градове, сред които и Лондон.

"Жестоката агресия, която извършва ционисткият режим, е над населението в Палестина и сега и в Ливан. Жестоката агресия е включително срещу лица.", каза протестиращ пред bTV.

Организаторите излязоха със следните искания: Незабавното прекратяване на нападенията върху Палестина и Ливан, както и прекратяване на израелската агресия. Да се спре въоръжаването на Израeл и да се сложи забрана да се доставят оръжия, части за оръжия и продукти с двойна употреба на Изрaел.

Прекратяване на академичните връзки и всяко сътрудничество с изрaелски институции в областта на образованието, изследванията, науката и иновациите и прекратяването на сътрудничеството в областта на киберсигурността, както и прилагане на разпоредбите на Споразумението от Васенаар срещу износа на хакерски инструменти за държавата Изрaел като нарушител на човешките права.

СНИМКИ: Светломир Стоянов
 
Да се защити правото на неприкосновеност на личния живот, да се премахне Изрaел от списъка за адекватност на ОРЗД на трети държави, в съответствие с решенията на СЕС по делото "Шремс", поради прекомерния достъп на изр@елската разузнавателна агенция до лични данни на ЕС.
 
Защитаване на правото на протест и свобода на събиране, изразяване и асоциация, както и правата на недискриминация, неприкосновеност на личния живот и физическа цялост.

Протестиращите настояват от Българската държава официално да изрази позиция, изискваща от Изрaел, САЩ и международната общност да осигурят незабавно и трайно прекратяване на огъня на Ивицата Газа, Западния Бряг и в Ливан, а българските представители в ООН да оттеглят безусловната си подкрепа за страната, която към момента е нарушила най-много резолюции на ООН в историята.
 
Те искат да се предложи хуманитарна помощ за палестинския и ливанския народ и да се изисква от Изрaел да осигури безопасното ѝ достигане до хората в Газа и да се забрани безусловната дипломатична и публична подкрепа за Изрaел, докато не бъде постигнато пълното изтегляне на изрaелската армия от Ивицата Газа, Западния Бряг и да се прекрати огъня върху Ливан
От Федерацията на ционистите в България заявиха, че действията на Израел са в отговор на нападението на „Хамас“ срещу цивилни в Израел на седми октомври миналата година.

Протестиращите в подкрепа на Палестина и Ливан декларираха, че демонстрациите им ще продължат.