"Турандот" на Пламен Карталов предизвика фурор в Южна Корея

Постановката на българския режисьор откри международния фестивал в Дегу

Култура
12:22 - 27 Септември 2022
3351
"Турандот" на Пламен Карталов предизвика фурор в Южна Корея

С операта „Турандот" от Джакомо Пучини под режисурата на маестро Пламен Карталов бе открит 19-ият международен фестивал на операта в южнокорейския град Дегу, научи Lupa.bg. 

С пълна зала и бурни аплодисменти за изпълнителите, автора на постановката академик Карталов и диригента на местния симфоничен оркестър маестро Юлиан Ковачев ще бъде запомнено това музикално събитие.

Премиерата на "Турандот" в Южна Корея бе уважена от кмета на града Хонг Джун-пьо и българския посланик в Сеул Петко Драганов.

Догодина предстои обмен на посещения между оперните състави на София и Дегу.

"Бих искал да напиша опера за любовта, живота и смъртта“, казва Пучини. Искам да дам отдушник на цялата си болка, вдъхновение и философия, търся думите и мелодиите, които ще се издигнат на небето", добавя великият композитор.

„Турандот” е драма на силните страсти, показана на живописен пъстър фон, където причудливо се съчетават източния блясък и буйност с кървавата жестокост, реалността – със символите. На това е подчинена блестящата режисьорка визия на Пламен Карталов.

Режисьорът има особен афинитет към тази опера на Пучини и неведнъж се е обръщал към нея. Още се помни премиерата на операта "Турандот", поставена от Пламен Карталов през юни 1995 г. в Софийската опера, като в ролята на Турандот бе великата Гена Димитрова.