"Възраждане" чака подкрепа за прескачане на ветото

Новини
13:05 - 15 Юни 2023
1467
"Възраждане" чака подкрепа за прескачане на ветото

"Възраждане" се надява да получи подкрепа от необходимите 122 депутати за преодоляването на президентското вето, макар и да готви някои корекции в текстовете. Това стана ясно от коментар на Петър Петров в парламентарните кулоари.

Той настоява, че се предлага възстановяване на независимия съд и да го извадят от зависимостта на прокуратурата. "Законопроектът ще мине отново през правната комисия и отново ще защитаваме тази позиция, а мнозинството народни представители ще прецени. Ще ни даде възможност да направим и съответните допълнения, така че да отрази и механизмът за следствието, който действаше до 2009 г. и да го възстановявим", каза той. Щели да опровергават и мотивите на Румен Радев, че се връщат назад." След като приехме тези ангажименти какви са резултатите? Прокуратурата овладя следствието и го използваше за политически поръчки", мотивира той измененията.

Според него изваждането на следствието от прокуратурата ще срещне подкрепа от мнозинството депутати. 

Още не е постъпила официална покана за разговори по конституционната реформа от ПП-ДБ. "Ще присъстваме на всички срещи, на които ни поканят, защото това е парламентарна демокрация, с уточнението, че се надявам техни представители да не нахълтват отново в нашата стая", каза той, напомняйки за "гостуването" на Кирил Петков преди седмица.

"Проблем в България е, че винаги имаме една фигура, която е без контролна и стои най-отгоре, и пречи на правомерното упражняване на законни процедури. Очевидно, че трябва да се заеме с контрола на тази фигура, да орежем правомощията й, които влияят пряко върху оперативната дейност и разследване, или да няма такава фигура. За мен трябва сериозен дебат", обясни Петров. 

Според него дори и да няма такава фигура," ако това не подобри справедливостта, поне ще отговори на обществените очаквания".