"Възраждане" до Радев: Синдикатите да се включат в преговорите по Плана

Шефовете на конфедерациите най-добре ще защитят работещите в енергетиката, заяви Искра Михайлова

Новини
13:12 - 26 Януари 2023
1229
"Възраждане" до Радев: Синдикатите да се включат в преговорите по Плана

"Възраждане" са изпратили писмо до президента Румен Радев и Министерски съвет с искане президентите на синдикатите да участват в преговорния екип за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Те са получили подкрепа от всички партии в парламента.

Миналата седмица от партията са имали срещи с президентите на организациите и те са поели ангажимента да се включат в екипа, ако получат разрешение за това, разказа Михайлова.

"Идеята е те да настояват решението на Народното събрание от преди няколко седмици, което касае отваряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част "Енергетика" и предоговаряне на условията по декарбонизацията в частта, която засяга електроенергията, произвеждана от въглища", обясни Искра Михайлова и добави, че те най-добре ще защитят работещите заети в сектора.

"Изключително важно е в момента преговорният екип да бъде подкрепен по всякакъв начин", подчерта депутатката. И отново обясни, че според сегашния вид на плана въглищните ни мощности трябва да бъдат редуцирани с 55% до 2026 г., а централите затворени до 2038 г.

Михайлова обясни, че причината от партията да настояват и синдикатите да участват в преговорите, са изказванията на вицепремиера Атанас Пеканов.

"Той месеци наред обясняваше, че е невъзможно отваряне на плана, а после как това няма да бъде изгодно. Това, че през последните няколко месеца е променил чрез реториката си тази позиция, ние не знаем дали той вътрешно вече е убеден в нещо друго. Ние смятаме, че не можем да рискуваме и че той трябва да бъде отблизо наблюдаван от хората, които са пряко отговорни и се отчитат пред работещите в минно-енергийния комплекс", обясни още тя.

От партията на Костадин Костадинов са потърсили всички парламентарни групи и са получили подкрепа от тях.