"Възраждане": Изправени сме пред криза в отношенията с Молдова

Костадинов настоя субсидията на Тракийския университет да скочи от 300 000 лв. на 1 милион

Новини
15:21 - 28 Юни 2022
2358
"Възраждане": Изправени сме пред криза в отношенията с Молдова

Депутатите от "Възраждане" настояват средствата за Тараклийския университет в Молдова да се преведат незабавно. На брифинг в парламента Костадинов обясни, че заедно с народните представители от неговата партия, но и чрез подкрепа на други политически сили, успели да се преборят през актуализацията на бюджета да се увеличи субсидията на университета от 300 000 лв. на 1 млн. лв.

Парите, които били отделени за Тараклийския университет все още не са преведени на сметката на университета. Образователният министър Николай Денков обаче поел ангажимента да се изплатят незабавно парите. Дали обаче това ще стане или не, Костадинов го оставя на съвестта на просветния министър.

Костадинов уточни, че вече говорил с премиера в оставка Кирил Петков, с външния министър в оставка Теодора Генчовска и с министъра на образованието в оставка акад. Николай Денков по въпроса. Единствено президентът се опита нещо да направи, изтъкна Костадинов. България трябва да действа веднага и още днес, настоя Костадинов.

Изправени сме пред криза в българо-молдовските отношения, предупреди Костадинов. Той добави, че това, което ще направят депутатите от "Възраждане", е да изпратят писмо до премиера, до министъра на външните работи и до МОН, с което ще искат максимално бърза реакция още днес да се изпрати българска правителствена делегация в Молдова, както и да бъде привикан посланика на Молдова у нас. От къде съди за задаваща се криза в отношенията с Молдова така обаче не стана ясно.