"Всички страхотни неща“ с Бойко Кръстанов

Актьорът с премиера в Народния театър, режисира го Владо Пенев

Култура
13:03 - 30 Юни 2020
4262
"Всички страхотни неща“ с Бойко Кръстанов

Известният британският драматург Дънкан Макмилък умее да „наднича“ надълбоко в болката, за да й се противопостави, и монодрамата „Всички страхотни неща“, вече много популярна на световните сцени и в телевизионната си адаптация по HBO през 2016 г. свидетелства за това.

Главният герой, разказвачът, в който на сцената на Народния театър, се превъплъщава прекрасния и обичан Бойко Кръстанов, търси себе си през различни опорни точки – обичаните и подкрепящи хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот.

При първия опит за самоубийство на майка си, той започва за записва „всички страхотни неща“, които създават простичкия и красив, чист и наивен, опредметен или одухотворен смисъл. С други думи, води дневник на смисъла, за да спаси от депресията и себе си, и най-близките си и обичани хора, за да подготви и собствената си душа за житейските изпитания.

В направата на списъка е въвлечено и вградено цялото възможно разнообразие на съществуването, той е превърнат в броилка на спасението и в изреждането й деликатно, но категорично са въвлечени и зрителите, отредени са им роли и импровизации.

Естествено като във всяка добра драматургия, появата на любовта ще озари и продължи списъка на „страхотните неща“, които ни държат изправени, очертават пътя ни с криволиците и отклоненията, с провалите и победите. Специално участие има в драматургичния текст е отредено на музиката, на песните като феномен, който вълнуващо събира хората, носи им утеха и лекува болката им.

Режисьорът на постановката е актьорът Владимир Пенев, а преводът на пиесата е дело на младия преводач и журналист Радослав Петкашев. Премиерата на "Всички страхотни неща“ е на 3, 4 и 5 юли 2020 г. на сцена "Зад театъра".