"Жълтите жилетки" държат червения картон за Макрон 

Националният дебат отлага старта на предизборната кампания за евровота през май

Новини
21:11 - 23 Януари 2019
2147
"Жълтите жилетки" държат червения картон за Макрон 

След повече от 2 месеца масови протести на движението на "жълтите жилетки", Франция най-накрая започва да се откопчва от хватката на демонстрациите, обхванали цялата страна. Решението на френския президент Еманюел Макрон да организира Голям национален дебат за справяне с кризата може да му коства отлагане на тежката предизборна кампания за европейските избори през май, но и да му делегира обществен вот на доверие, в случай, че постигне успех. Според анализаторите това е предпоследния ход на държавния глава преди да се стигне до размахването на червен картон от протестиращите.

Инициативата за националния дебат е една от водещите политически теми във Франция в момента, но въпреки готовността на голяма част от обществото да участва в местните срещи, доверието в президента е ниско. Междувременно последователи на движението на „жълтите жилетки“ из цялата страна се организират във фейсбук за Акция 11 от протестните действия.

Дебатът е необичайна практика, която стартира на 15 януари и ще продължи до 15 март. През този период са предвидени обиколки из страната, на които Макрон ще изслушва мненията и предложенията на гражданите в четири обособени категории: екологичен преход; данъчно облагане и публични разходи; демокрация и граждански права; организация на държавните и обществените услуги. Освен местата, на които президентът ще присъства лично, на страницата на дебата в интернет са посочени всички местни срещи, предвидени до момента, както и опция да се инициират нови. Освен събитията с лично участие на държавния глава, през всеки ден от този период има и обществени обсъждания по места на диаспората.

Представител на президента, цитиран от в. „Монд“ обяви по-рано тази седмица, че предизборната кампания ще започне, когато французите действително се интересуват от изборите, по-рано би било безполезно. А към момента демонстрациите, обхванали всички големи градове, са паларизирали на практика мисълта за какъвто и да е вот. 

Въпреки официалното забавяне на кампанията, зад завесите вече се работи по организацията на изборите. Създаден е екип около шефа на кампанията на Макрон, Стефан Сежурне, който напусна Елисейския дворец на 15 януари, за да се заеме с предстоящия вот на пълно работно време.

Именно екологичният преход, който е една от темите на националния дебат, стана официален повод за първия израз на обществено недоволство на 17 ноември м. г., когато над триста хиляди души, облечени в жълти светлоотразителни жилетки блокираха площади и пътища из цялата страна. Конкретната причина бе намерението на правителството да увеличи цената на дизела като екологична мярка, което засяга пряко средната класа и бедните хора като крайни потребители. Това решение бе предшествано от други непопулярни решения на Макрон, като например промяната в трудовия закон, които му спечелиха прозвището „Президент на богатите“. Въпреки мораториумът върху цената на горивото, който правителството наложи в опит да успокои напрежението, недоволството прерасна в социално движение, а жълтите жилетки се обозначиха в техен символ.

Макар популярността на Макрон да се е повишила с четири пункта за последния месец, тя остава много ниска – около 70 процента от французите не подкрепят него, както и назначения от него министър-председател Едуар Филип. Предвид ниския рейтинг, екипът на президента ще трябва да направи всичко възможно, за да не се стига до референдум „За“ или „против“ Макрон“.

Изборите за европейски парламент са на 26 май. Франция има 74 места в него, а участието на основаната през 2016-а г. „Република, напред“ ще бъде първо за партията. Тя ще се яви на изборите в европейска коалиция с Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

„Големият национален дебат“ официално отлага предизборната кампания, но все пак успешното му реализиране би било благоприятно за президента и неговата партия „Република, напред“ (La République en marche”), ако той успее да трансформира недоволството в конкретни удовлетворителни решения за масата. Към момента обаче близо половината французи са на мнение, че правителството няма да се съобрази с резултатите от дебата.

Представители на жълтите жилетки вече организираха няколко алтернативни дебата в контекста на президентския. Темите на тях са свободни, всеки присъстващ може да се изкаже, за предложения се гласуват само с вдигане на ръка. Последният такъв дебат се проведе в Кодри – малка община в Северна Франция на 21-и януари и на него присъстваха около 80 души.

След като десетата демонстрация на „жилетките“ събра над 84 000 недоволни из цялата страна, във фейсбук в момента се организира Акция 11, която се готви на 26 януари. Освен в Париж, Марсилия и други големи градове, недоволните се организират и в малки населени места, едно от които е Амиен – родния град на президента. Този път масовият призив е за ненасилие.

Децентрализацията на движението, липсата на определени лидери или профсъюзи, с които да преговаря, е необичайно обстоятелство за правителството, с което то е затруднено да се справи. „Жълтите жилетки“ засега се обединяват около решението да не се издигат лидери на протестите.