"Златната обувка" - индивидуалната корона на най-добрите реализатори

Последният носител е Хари Кейн, а в списъка има и трима българи - Стоичков, Жеков и Славков

Спорт
16:30 - 27 Май 2024
2486
"Златната обувка" - индивидуалната корона на най-добрите реализатори

Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн официално спечели "Златната обувка" за сезон 2023/2024. Английският национал отбеляза 36 попадения в 32 мача в германската Бундеслига. Кейн премина в Байерн от Тотнъм миналото лято. Второто място е за острието на Щутгарт Серу Гираси (28 гола в 28 срещи от Бундеслигата). Трети остана нападателят на ПСЖ Килиан Мбапе (27 попадения в 29 двубоя от Лига 1).

През миналия сезон Ерлинг Холанд спечели приза. Норвежецът вкара 36 гола в 35 мача във Висшата лига, изигравайки ключова роля в триумфа на Манчестър Сити с требъла в края на миналия сезон.

"Златната обувка" се присъжда от 1968 г., а рекордьор по брой награди е Лионел Меси, който печели приза шест пъти.

Между 1968 г. и 1991 г. наградата се връчва от френския "Екип" на най-резултатния голмайстор във всяка европейска лига. Между 1991-а и 1996-а не е имало официални отличия, присъждани на най-добрите реализатори, но оттогава се признава водещият голмайстор за тези години.

От сезон 1996/97 наградата, връчвана от European Sports Media, използва точкова система. Победителят не е просто футболистът с най-много голове през сезона. Съществува система за претегляне, при която головете, отбелязани в най-предно класираните лиги, имат по-голяма стойност.

Играчите от петте най-високо класирани първенства според УЕФА (въз основа на резултатите на клубовете от елитна дивизия през предходните пет сезона) получават по две точки за отбелязан гол, лигите от 6-о до 22-о място получават по 1.5 точки за попадение, а останалите лиги - по една точка.

Победителите обикновено идват от най-високо класираните първенства.

Първият носител на отличието е звездата на Бенфика - Еузебио.

Сред лауреатите има и българи, разбира се! Петър Жеков печели "Златната обувка" през сезон 1968/69, когато отбелязва 36 попадения с екипа на ЦСКА.

Следващият нашенец е Георги Славков, който през кампанията 1980/81 защитава цветовете на Ботев Пд. Тогава той отбелязва 31 гола с "жълто-черния" екип, а след това преминава в ЦСКА.

"Черешката на тортата" е постижението на Христо Стоичков. Камата разплаква противниковите вратари 38 пъти през сезон 1989/90. Тогавашното острие на ЦСКА дели наградата с мексиканеца Уго Санчес, който по това време е футболист на испанския гранд Реал Мадрид.

Върховото постижение по отбелязани голове за един сезон се държи от Лионел Меси, които нанизва 50 попадения през кампанията 2011/12. Както стана вече дума - аржентинецът е и рекордьор по "Златни обувки" - шест на брой. Веднага след него е големият му съперник на терена - Кристиано Роналдо с четири.

Следват 10 футболисти, които имат по два от индивидуалните трофеи - Еузебио, Герд Мюлер, Дуду Джурджеску, Фернандо Гомеш, Али Маккойст, Марио Жардел, Тиери Анри, Диего Форлан, Луис Суарес и Роберт Левандовски, който единствен продължава да се състезава по терените на Европа. Някои от гореспоменатите имена все още ритат, но извън пределите на Стария континент.

Барселона е лидер по спечелени "Златни обувки" за клуб - осем от трима състезатели. Следва Байерн Мюнхен с пет (от трима играчи) и Реал Мадрид с четири (от двама състезателя).

Челната шестица се допълва от Динамо Букурещ (3/2), Порто (3/2) и ЦСКА (2/2), като постижението на най-титулувавния български тим се поделя още от отборите на Ливърпул, Аякс и Спортинг Лисабон, Арсенал, Бенфика и Рейнджърс, но последните три клуба са с по един футболист.

При националните отбори водач е Португалия - осем "Златни обувки", следва Аржентина със седем, а Нидерландия и и Уругвай са с по четири отличия. След това се нареждат тимовете на България, Италия, Бразилия и Румъния с по три индивидуални трофея.

При отделните първенства нещата стоят по следния начин - испанската Ла Лига с 15 отличия, а далеч зад нея са Висшата лига на Англия и португалската Примейра лига - по седем. Следват Бундеслигата с пет, нидерландската Ередивизи - четири, а с по три са Серия А, българската Първа лига, шотландската Висша лига и румънската Лига 1, които имат по три "Златни обувки".