"Златната топка" за 2024 г.: Джуд Белингам е човекът

Въпросът е дали ще могат Лионел Меси и Кристиано Роналдо да си проправят път към челните места в надпреварата?

Спорт
15:00 - 18 Ноември 2023
6594
"Златната топка" за 2024 г.: Джуд Белингам е човекът

Церемонията за "Златната топка" приключи, но вече са в ход усилията на следващите, които ще са големите претенденти. След сезон, оглавен от това, че той най-накрая се докопа до Световната купа, Лионел Меси взе осмата си "Златна топка", след като взе наградата за 2023 г. в Париж в понеделник.

Футболният свят обаче се развива бързо и вече се правят прогнози за самоличността на победителя за 2024 г.

Обещава да бъде напрегнато състезание. Наред с обичайните възходи и падения на европейския вътрешен футбол, това е кампания, която ще види повечето от най-добрите играчи в света да участват в международни турнири, включително Европейското първенство, Копа Америка и Купата на Африка.

Всъщност, можем ли да видим първата победа от някой, който играе своя клубен футбол извън Европа, тъй като все повече и повече от най-големите имена в играта се насочват към бъдещи лиги в други части на света?

Ето и основните претенденти за следващата година, като ще останете изненадани от прогнозираните места за Меси и Роналдо:

20. Сон Хюн-мин (Тотнъм)

През 2023-24: Девет гола, две асистенции.

Остава да се види дали Тотнъм може да запази сегашното си темпо след горещия старт на Анге Постекоглу в северен Лондон, но колкото по-дълго остават в надпреварата за титлата във Висшата лига, толкова повече внимание ще се фокусира върху техните играчи.

Най-известният е Сон, който се засили след продажбата на Хари Кейн и преоткри своите обувки за стрелба след разочароващ сезон през 2022-23 г.

Въпреки че няма Шампионска лига, в която да впечатли съдиите на "Златната топка", през януари предстои Купата на Азия, така че южнокореецът може също да добави международен трофей към колекцията си в хода на кампанията.

19. Лионел Меси (Интер Маями)

През 2023-24: 11 гола, четири асистенции. Спечели Купата на лигата.

Сигурно няма да е №9 или?! Меси стана първият играч извън Европа, спечелил "Златната топка" през 2023 г., но той заслужи наградата за представянето си, докато беше нает от Пари Сен Жермен. Може ли сега да спечели "Златна топка", докато играе изключително от другата страна на Атлантика?

Несъмнено шансовете са натрупани срещу него. Тъй като сезонът на МЛС продължава от февруари до декември и Интер Маями пропусна плейофите този път, Меси няма да може да спечели значими вътрешни трофеи по време на периода на гласуване за наградата през 2024 г.

Въпреки това, ако успее да постави Маями близо до върха на Източната конференция в средата на следващия сезон и да ги изведе до последните етапи на Шампионската купа на КОНКАКАФ (Шампионска лига на Северна Америка), преди да изведе Аржентина до друг трофей на Копа Америка през 2024 г., тогава всички залози може да са изключени.

18. Виктор Осимен (Наполи)

През 2023-24: Девет гола, една асистенция.

Въпреки че повторението на успеха на Скудетото от миналия сезон вече изглежда малко вероятно за Наполи, Осимен остава един от най-горещите нападатели в Европа и е на път към още една превъзходна кампания за отбелязване на голове.

Помощта за навлизането на "партенопеите" дълбоко в случая с Шампионската лига би помогнала на неговия случай за още едно завършване в топ 10 в класацията за "Златната топка", както би инициирало успешна Купа на африканските нации за отбора на Нигерия, който може би има най-страшната атака на континента.

17. Деклан Райс (Арсенал)

През 2023-24: Два гола, две асистенции.

Някои бяха повдигнали вежди, когато Арсенал отдели £105 милиона ($137 милиона), за да подпише Райс от Уест Хем през лятото, но всякакви съмнения около сделката бяха бързо изтрити благодарение на страхотния старт на халфа в кампанията.

Ако Райс може да помогне на "артилеристите" да стигнат до трофей този сезон, преди да изиграе ключова роля за успешен отбор на Англия на Еврото, тогава кандидатурата за "Златната топка" е реалистично предложение.

16. Лерой Сане (Байерн Мюнхен)

През 2023-24: 11 гола, три асистенции.

Времето на Сане в Байерн Мюнхен, въпреки всички трофеи, беше нагоре и надолу, но той започна настоящата кампания пламтящо, което доведе дори до свързването му с преминаване в Ливърпул на мястото на Мохамед Салах.

Въпреки че остава на "Алианц Арена", той е част от отбор, който има реалистични надежди да спечели както у дома, така и в Европа, докато Германия изглежда съживена след назначаването на Юлиан Нагелсман за селекционер преди Европейското на родна земя. Това ли е годината, когато Сане най-накрая ще достигне своя потенциал?

15. Кристиано Роналдо (Ал-Насър)

През 2023-24: 18 гола, девет асистенции.

Мнозина предполагаха, че Роналдо е свършил за "Златната топка", след като изпусна краткия списък с 30 играчи за първи път от 2003 г. през изминалата година, но определено има начин петкратният победител да се върне в борбата за 2024 г.

След бавен старт Ал-Насър сега е най-добрият отбор в Саудитска Арабия, като Роналдо се оказа почти неудържим, когато става въпрос за осигуряване на голове и асистенции. Спечелването на требъл със сигурност не е изключено в момента и тъй като Португалия също изглежда един от фаворитите за Евро 2024, този сезон все още може да се окаже вълнуваща лебедова песен за една от истинските суперзвезди в играта.

14. Роберт Левандовски (Барселона)

През 2023-24: Осем гола, четири асистенции.

Въпреки че е вероятно да влезе като един от най-добрите играчи, които никога не са печелили "Златната топка", Левандовски все още има потенциала да предизвика, въпреки че е навършил 35 години. Въпреки скорошна контузия, той се радва на приличен старт на сезона в Барселона и този път изглежда вероятно те представляват заплаха за отличията в Европа, както и в Испания.

Може би най-голямата пречка пред бившия играч на Байерн Мюнхен е, че класирането на Полша за Евро 2024 в никакъв случай не е сигурно нещо. Точно сега изглежда, че ще им трябва плейоф, за да се опитат да си осигурят мястото в Германия, а пропускането на един от големите турнири през лятото може да попречи на шансовете на Левандовски най-накрая да спечели "Златната топка".

13. Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен)

През 2023-24: Пет гола, три асистенции.

Въпреки че началото му на сезона не достигна същите висоти като първите седмици на 2022-23 г., Мусиала продължава да се показва в най-големите моменти за Байерн и неговата всестранна игра продължава да се подобрява.

Той има потенциала да бъде една от звездите на лятото, когато Германия е домакин на Евро 2024, и ако успее да се насочи към този турнир след друга натоварена с трофеи кампания в Мюнхен, тогава той има всички шансове да се наложи да влезе в битката за "Златната топка".

12. Лаутаро Мартинес (Интер)

През 2023-24: 12 гола, две асистенции.

Малко нападатели са направили толкова добър старт на сезона, колкото Мартинес, който досега има повече от гол на мач в Серия А за отбор на Интер, чието представяне предполага, че трябва да се считат за големи фаворити за Скудетото.

"Нерадзурите" също са в добра позиция да стигнат до елиминациите на Шампионската лига, след като стигнаха до финала през миналия сезон, докато Мартинес отново ще участва за Аржентина, тъй като се стремят да спечелят трети пореден голям турнир на Копа Америка.

11. Антоан Гризман (Атлетико Мадрид)

През 2023-24: 10 гола, една асистенция.

Донякъде остана в подножието, но има аргумент да се каже, че от началото на Световното първенство през 2022 г. не е имало по-постоянен играч на високо ниво в Европа от Гризман.

Неуспехът на Атлетико да стигне до елиминации в Шампионската лига означаваше, че само тези в Испания трябваше да се насладят истински на формата на Гризман през първата половина на 2023 г., но ако той успее да запази тази гореща серия през настоящата кампания и до Еврото, тогава може да окаже сериозен натиск за "Топката".

10. Бернардо Силва (Манчестър Сити)

През 2023-24: Един гол, четири асистенции.

Бернардо е склонен да запази най-добрите си изпълнения за най-големите мачове и той трябва да има много такива, за да се покаже на света в хода на кампанията.

Сити изглежда вероятно ще участва в горещо оспорваната надпревара за титлата във Висшата лига, както и ще настоява за последователни титли в Шампионската лига. Междувременно Португалия беше страхотна в квалификациите за Евро 2024, като Бернардо дърпаше конците от халфовата линия. Ако успее да произведе повече от същото в Германия, може да се намери добре в надпреварата за "Златната топка".

9. Букайо Сака (Арсенал)

През 2023-24: Пет гола, пет асистенции.

Всеки, който вярваше, че Арсенал може да отпадне след разочарованието в надпреварата за титлата през миналия сезон, се оказа грешно досега през този сезон, като Сака води по пътя отбора на Микел Артета, който иска да прекъсне дългата си суша с трофеите във Висшата лига.

Английското крило също се радва на силен старт в кариерата си в Шампионската лига и досега е ветеран от турнира за "Трите лъва", въпреки че е само на 22 години. Единственото нещо, което потенциално го възпира от надпреварата за "Златната топка", е физическата му форма, тъй като голямото натоварване започна да го настига.

8. Винисиус (Реал Мадрид)

През 2023-24: Три гола, три асистенции.

Контузията означаваше, че Винисиус не е започнал с бързия старт, който мнозина биха очаквали, когато Карим Бензема напусна Реал Мадрид, но през последните седмици имаше признаци, че крилото се връща към най-доброто си ниво.

Ако успее да го направи, тогава "лос бланкос" имат страхотен шанс да вземат трофеи както у дома, така и в Европа. Имайте предвид, че Винисиус вероятно също ще бъде основният човек на Бразилия на Копа Америка след скорошната контузия на коляното на Неймар и той може да бъде подготвен за превъзходна 2024 г. на лично ниво.

7. Хулиан Алварес (Манчестър Сити)

През 2023-24: Седем гола, пет асистенции. Спечели Суперкупата на УЕФА.

Играчът с най-много адмирации за сезон 2022-23, след като добави Световната купа към требъла, който спечели с Ман Сити, Алварес изведе играта си на ново ниво още през тази кампания, след като "закова" титулярна роля за отбора на Пеп Гуардиола.

Аржентинският нападател смята да подобри броя си голове и асистенции от миналата кампания, а още един успешен сезон за Сити и участие в Копа Америка за Аржентина може да го накара да завърши по-високо от седмото място, което зае в гласуването за "Златната топка" през 2023 г.

6. Родри (Манчестър Сити)

През 2023-24: Три гола, пет асистенции. Спечели Суперкупата на УЕФА.

Нищо не илюстрира значението на Родри за Ман Сити повече от факта, че докато той беше наказан за три мача по-рано през кампанията, шампионите на Висшата лига загубиха и трите.

Почти безспорно най-добрият дефанзивен полузащитник в света в момента, фактът, че испанският национал също е развил навика да се появява с решаващи голове, означава, че той привлича погледите на още повече фенове и гласували за "Златната топка".

5. Мохамед Салах (Ливърпул)

През 2023-24: 10 гола, четири асистенции.

Салах завърши малко извън топ 10 в гласуването за Златната топка за 2023 г. въпреки трудностите на Ливърпул през миналия сезон и така, тъй като Египетския крал показва малко признаци на забавяне и "червените" се връщат към най-доброто от себе си, кой може да каже, че той няма да завърши дори по-високо през 2024 г.?

Липсата на футбол в Шампионската лига може да повлияе на окончателната му кандидатура, но той може да компенсира това, като изведе Египет до титлата на Купата на африканските нации в началото на следващата година.

4. Хари Кейн (Байерн Мюнхен)

През 2023-24: 17 гола, осем асистенции.

Преминаването на Кейн в Байерн не само го постави на място, където той най-накрая може да сложи край на чакането си за първи трофей в кариерата си, но също така е вероятно да го катапултира в подходящо състезание за най-големите индивидуални награди в света.

Бившата звезда на Тотнъм направи превъзходен старт в живота си в Бундеслигата, отбелязвайки средно повече от гол на мач за защитаващия титлата си Байерн и ако успее да запази това през сезона, преди да поведе изключително талантлив отбор на Англия към славата на Евро 2024, тогава кой може да каже, че той няма да бъде на сцената в Париж по това време следващата година?

3. Ерлинг Холанд (Манчестър Сити)

През 2023-24: 16 гола, три асистенции. Спечели Суперкупата на УЕФА.

Холанд едва ли би могъл да направи повече, за да спечели "Златната топка" за 2023 г. и въпреки това не успя, така че очаквайте той да остане безмилостно пред вратата този сезон, докато се стреми към първата "Топка".

Формата му за Сити едва ли ще се поколебае и ако те отново вземат няколко трофея, това може да е достатъчно, за да прехвърли Холанд. Съществува страх обаче, че той отново ще пропусне най-големия международен турнир за годината, като Норвегия дори не е сигурна за плейоф, след като пропусна директна квалификация за Евро 2024.

2. Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен)

През 2023-24: 15 гола, три асистенции.

Той трябва да спечели някой ден, нали? Мбапе едва ли би изглеждал по-нещастен по време на церемонията по връчването на "Златната топка" за 2023 г., тъй като отново пропусна да вдигне най-голямата индивидуална награда в играта в родния си град.

На терена той отново изглежда с класа по-високо за ПСЖ, но те досега не са убедени в Шампионската лига, което означава, че ранно отпадане отново може да е на картата. Ако това се случи, Мбапе вероятно ще трябва да бъде капитан на Франция до слава на Еврото, за да се сдобие най-накрая със "Златната топка".

1. Джуд Белингам (Реал Мадрид)

През 2023-24: 14 гола, шест асистенции.

Без съмнение най-добрият футболист в света в момента, Белингам превзема новата си среда в Реал Мадрид, както никое ново попълнение след Кристиано Роналдо. Той не само бележи често, но и вкара изключително важни голове, като "дубъла" си срещу Барса и да спечели Ел Класико.

С Белингам в тази форма, Англия също ще бъде уверена, че най-накрая ще преодолее големия си турнирен проблем на Европейското първенство. Има да се извърви дълъг път, но Белингам е човекът, който трябва да спечели към момента...