"Златната топка" : Започна обявяването на играчите в обратен ред

Официалният старт на церемонията е в 21:45 часа наше време

Топ
21:24 - 28 Октомври 2024
2006
"Златната топка": Започна обявяването на играчите в обратен ред

Тази вечер футболният свят ще научи името на новия носител на най-значимия индивидуален приз - "Златната топка".

Ерата Лионел Меси и Кристиано Роналдо вече е в миналото, след като за първи път от две десетилетия нито един от двамата не бе сред номинираните, а битката за №1 в света на футбола е ожесточена.

Днешният ден бе съпътстван от скандали, най-вече този от страна на Реал (Мадрид), който бойкотира церемонията. Нито един представител на клуба няма да присъства, макар звездата Винисиус да бе фаворит да грабне приза.

Европейският клубен шампион обяви изненадващия си бойкот на церемонията, като предполагаемата причина е, че носител на отличието няма да е Винисиус. В последните часове все по-усилено се твърди, че това ще бъде испанецът Родри от състава на Манчестър Сити.

Тази година церемонията е първата, на която самият победител няма да знае това до самото му тържествено обявяване, за разлика от предишни години, когато му бе съобщавано предварително. Поне така твърдят организаторите, които чрез официално съобщение отново обявиха, че към момента нито един играч, клуб или журналист не знае името на победителя.

"Няма как някой клуб или играч да е знаел кой печели приза. Третираме всички по един и същ начин, заради което въведохме стриктните правила за поверителност", обявиха организаторите.

И докато почетните гости вече пристигат на церемонията в Париж, организаторите започнаха да обявяват класирането в обратен ред, започвайки от 30-ото място. Още след първите имена стана ясно, че изтеклият по-рано днес списък не отговаря на истината.

С наближаването на официалния старт на церемонията, куп звезди от света на футбола започнаха да пристигат в залата, а сред тях бе и Христо Стоичков, носител на приза през 1994-а.

Ето и номинираните в обратен ред:

29. Артьом Добвик (Рома/Украйна) и Матс Хумелс (Рома/Германия)

28. Алекс Грималдо (Леверкузен/Испания)

27. Витиня (ПСЖ/Португалия)

26. Деклан Райс (Арсенал/Англия)

25. Коул Палмър (Челси/Англия)

24. Уилям Салиба (Арсенал/Франция)

23. Рубен Диаш (Манчестър Сити/Португалия)

22. Антонио Рюдигер (Реал Мaдрид/Германия)

21. Букайо Сака (Арсенал/Англия)

20. Хакан Чалханоолу (Интер/Турция)

19. Мартин Йодегор (Арсенал/Норвегия)

18. Емилиано Мартинес (Астън Вила/Аржентина)

17. Федерико Валверде (Реал Мaдрид/Уругвай)

16. Гранит Джака (Леверкузен/Швейцария)

15. Нико Уилямс (Билбао/Испания)

14. Адемола Луукман (Аталанта/Нигерия)

13. Дани Олмо (Барселона/Испания)

12. Флориан Виртц (Леверкузен/Германия)

11. Фил Фоудън (Манчестър Сити/Англия)

Всичко това означава, че в топ 10 са Джуд белингам, Дани Карвахал, ерлинг Холанд, Ламин Ямал, Роберт Левандовски, Лаутаро Мартинес, Килиан Мбапе, Родри и Виниисус, без да е ясен реда, в който са подредени.