Р. Овч. хвърли бомба: Спонсорът на Първанов Людмил Стойков пак овладя АЕЦ "Козлодуй"

Ако Радев смята, че висаджията е бъдещето на ядрената енергетика, да го направи шеф там, хапе Дългия инкасатор служебното правителство

Политика
16:13 - 02 Септември 2022
14855
Р. Овч. хвърли бомба: Спонсорът на Първанов Людмил Стойков пак овладя АЕЦ "Козлодуй"

Бившият енергиен министър Румен Овчаров съзря бизнес интереси на кръга "Георги Първанов - Кирил Добрев" зад смяната на шефските постове в АЕЦ "Козлодуй", извършени в последната седмица от служебното правителство в лицето на енергийния шеф Росен Христов, сдобил се с прякора Капитан Газпром. 


Червеният исполин недолюбва новата власт 

Оказва се, че Овчаров, който иначе е заклет русофил, никак не е доволен от кадровите промени, по думите му, връщащи висаджията и собственик на хотел "Родина" Людмил Стойков обратно в схемите около Първа атомна.

Според Дългия инкасатор Стойков, разследван по мегааферата "САПАРД" за прането на десетки милиони левове, отново се е върнал на бял кон в АЕЦ-а, макар и чрез подставени лица като новия директор на двата енергоблока Георги Кирков. Въпросният, както и Овчаров посочва, е изключително близък до Стойков. 


Новият шеф на АЕЦ-а Георги Кирков 

Нещо повече, червеният исполин твърди, че всички решения за АЕЦ-а били взети на тайни съвещания в 104-метровия мастодонт в центъра на София, купен от Стойков през 2014 г. А зад тях стоели именно Кирил Добрев като представител на президентската институция заедно с члена на стратегическия съвет към "Дондуков" 2 Еленко Божков. 

В този смисъл Овчаров предлага, цитиран от в. "Дума": 

"Аз нямам нищо против Люси Стойков и Кирил Добрев.

Ако това е разбирането на президента Радев, че Люси Стойков е бъдещето на българската ядрена енергетика, нека го назначи за директор на централата. Ако смята, че Кирил Добрев е светило и ще извади енергетиката от безвремието, в което тя се влачи вече десетина години, нека го направи шеф на БЕХ.

Ако трябва да махне този министър на енергетиката, който също е кукла на конци, да назначи направо Теодор Осиковски, който го е предложил".

Осиковски бе директор на "Енергоремонт", сочен за близък до Богомил Манчев (шеф на Български атомен форум" и бивш ръководител на основния консултант по проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" "Риск инженеринг - б.р.). 


Теодор Осиковски предложил Капитан Газпром на Румен Радев 

"Имаше една хипотеза, че президентът Радев не е знаел за кадровите промени в централата. Президентът обаче знае, но не прави нищо. Новото ръководство вече е вписано и вече ходи на оперативки в хотел "Родина", твърди още Румен Овчаров. И настоява, че задачите новите шефове в АЕЦ-а Георги Кирков и Андрей Красночаров се разпределяли лично от Людмил Стойков. 

Бившият енергиен министър посочва още и че до уволнението на ексдиректорите на "Козлодуй" Наско Михов и Александър Николов се е стигнало след донос, писан още през юли лично от Еленко Божков и е бил заведен до Румен Радев чрез Кирил Добрев.

Двамата отстранени - шеф на централата и неговото вице вече обжалват заповедта на Росен Христов. И настояват, че "Козлодуй" няма как да произвежда повече ток на фона на исканите от енергийния министър икономии, защото това може да компрометира безопасността й - теза, потвърдена и от Овчаров в интервюто му за в. "Дума". 

Самият Людмил Стойков, сочен за основен спонсор на експрезидента Георги Първанов, бе един от основните доставчици на оборудване за АЕЦ-а в продължение на няколко години и бе сочен за неформален шеф на двата останали реактора - пети и шести, след извеждането от експлоатацията на 1-4 като част от предприсъединителния процес на България към ЕС.

"До 2018 г. той беше царят в сянка на АЕЦ "Козлодуй". Дори Бойко Борисов разбра за какво става дума и го отстрани. Защото освен, че се занимаваше с финансовите потоци там, си позволяваше да решава и технологични въпроси, касаещи радиационната сигурност", разкрива още Р. Овч.