Работи ли у нас 4-дневната работна седмица?

В някои форми в България моделът с намалените дни за работа вече е приложен и според мениджърите действа добре на служиелите

Новини
11:06 - 02 Юли 2023
2700
Работи ли у нас 4-дневната работна седмица?

Все повече фирми в Германия въвеждат модела на 4-дневната работна седмица. С това дебатът по тази тема набира все по-голяма популярност. Синдикатите са „за“ този модел, но много работодатели остават „против”.

През последните години темата за баланс между професионалния и личния живот стана особено значима, а с нея призивите за 4-дневна работна седмица, изказани на по-висок глас. Някои от фирмите вече имат 1 година опит и отчитат ползите.

„Разбрах, че моделът с 4-дневната работна седмица вече е частично тестван в други страни, например, успешно в Исландия. И така в края на 2021 г. по време на коледните празници помислих дали този модел не е вариант и за нас. И взех решението спонтанно”, коментира по НОВА Надя Амирех, собственик на ПР агенция.

Изминали са 14 месеца, откакто тя е въвела 4-дневната работна седмица за своите служители. „При нас всички работят от понеделник до четвъртък по 8 часа, както и преди. Преди петъка за нас беше полуработен ден. Така сме работили през годините, защото опитът ни показва, че в петък следобед обикновено клиентите ни нямат голяма нужда от нас. А сега всички работят четири дни, половината почиват напълно в петък, а останалите работят половин ден, както преди. Следващата седмица екипите се сменят”, обясни Амирех.

Въпреки въведения нов модел, служителите на Надя продължават да взимат пълната си заплата, а и дните им за ваканция не са с променили. Равносметката е: „Опитът показва положителна тенденция. Целият процес с 4-дневната седмица е наблюдаван от психолог”, разказа още Амирех. Според нея няма как този модел да бъде въведен във всички сфери, но навсякъде би могло да се помисли върху работните процеси.