Работна група за горивата ще бистри цените на газа

В звеното влизат представители на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България"

Новини
15:26 - 26 Август 2022
1528
Работна група за горивата ще бистри цените на газа

Работна група с представители на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България", представители на Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката, започва работа от следващата седмица - целта е да се постигнат възможно най-добрите цени на горивата у нас за крайния потребител и предприемане на мерки в тази посока. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг днес.

Той обясни, че е проведена среща с представители на двете компании по покана на двете ведомства. "Обсъдени са и редица други теми", добави той, но не уточни какви. Представителите на кабинета са пояснили от своя страна мерките, решени от Кризисния щаб по енергетика. "Трайно оптимизиране на цените на горивата е основен приоритет и се очакват осезаеми резултати в най-скоро време", подчерта Христов.

Министърът на икономиката Никола Стоянов обясни, че от началото на мандата е подготвяна срещата днес и стартирането на работната група, проучени са всички възможности на държавата.

Стоянов даде за пример, че за гражданите има помощи за горивата, но за бизнеса няма, а инфлацията над 17% в България, два пъти по-висока от средната в ЕС. Ако се овладеят цените на горивата, може инфлацията да се намали, поясни министърът. Конкретните мерки ще бъдат съобщени след срещите на работната група.