Работници от въглищните централи протестират в София

Синдикатите настояват да се гарантира дейността на централите поне до 2038 г.

Новини
12:08 - 12 Януари 2023
1480
Работници от въглищните централи протестират в София

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа" протестират пред служебния вход на Народното събрание в защита на енергийната сигурност на страната.

Синдикатите са недоволни от поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 година.

На протеста има граждани от цялата страна. Към момента няма напрежение сред протестиращите. Има засилено полицейско присъствие. 

Синдикатите искат депутатите да задължат Министерския съвет да започне преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент. Това искане на КНСБ и КТ "Подкрепа" беше залегнало и в декларацията, която двата синдиката представиха преди няколко месеца.

Синдикатите настояват да се гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение. 

Заради протеста движението по улица "15 ноември" и площад "Св. Александър Невски" е блокирано.

Днес Народното събрание ще обсъди проект на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, предложено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.