Работодателят да пази 50 години документите за работниците си

НОИ иска промените в Кодекса за социално осигуряване да влязат в сила от 2020 г.

Новини
15:38 - 25 Октомври 2019
2688
Работодателят да пази 50 години документите за работниците си

Работодателят да пази 50 г. документите от трудовите договори, заплатите и отпуските. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат от НОИ да влязат в сила от 2020 г., съобщи БНР.

Ако осигурител прекрати дейността си и няма първоприемник, задължително да предава ведомостите за заплати, непотърсени трудови книжки и документи от досиетата на работниците в Националния осигурителен институт. 

Това ще улесни изчисляване на пенсии впоследствие, както и отпускането на обезщетения, се мотивират вносителите от НОИ.

Припомняме, това е една от промените, които идват повече от 20 г. след масовия фалит на предприятия, при който мнозина загубиха години трудов стаж, трудови права. 

В рамките на месец след прекратяване на трудов договор работодателят ще трябва да предоставя в НОИ документ, който да удостоверява продължителността на осигурителния стаж, придобит при него от лицето, като се уточнява за каква категория труд са внасяни осигуровките.

С промените става възможно преизчисляването на пенсии за инвалидност поради общо заболяване и на пенсии за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест. До момента такава възможност законодателството предоставя само за останалите пенсии за трудова дейност.