Радан: ДБ и ПП заедно сме по-силни от ГЕРБ, Борисов е пред избор

Управлението на Радев е унижение за България, заключи евродепутатът

Новини
19:35 - 27 Октомври 2022
3688
Радан: ДБ и ПП заедно сме по-силни от ГЕРБ, Борисов е пред избор

Евродепутатът Радан Кънев даде оценка на драматичната ситуация в парламента с мъчителното съставяне на комисии и все по-ясно очертаващата се каша със съставянето на нов кабинет в 48-ия парламент. 

Ето какъв е коментарът на бившия лидер на ДСБ:

След избора на Рашидов за Председател на #48НС, днешният (засега незавършен) избор на ръководства на комисии показва ясна тенденция.

И тя е мнозинство (мнозинствА) около доминиращия блок ГЕРБ+ДПС. Този блок взима и всички ключови парламентарни комисии. Мнозинствата се допълват от партиите с ясна проруска външнополитическа линия и различна степен на евроскептицизъм - "Възраждане", БСП и БВ. Няма особено място за съмнение, че тази тенденция се подкрепя и от държавния глава, най-малкото защото изолира реформаторските и проевропейски формации ПП и ДБ.
Дотук описах очевидното, очевАдното.

Трудното е друго. То е ПП и ДБ да решим дали тази тенденция ни харесва, дали я приемаме като политически удобна. Дали "ни урежда". Или виждаме ясно последиците не за нас като политици, а за обществото, от власт, доминирана от блока ГЕРБ+ДПС и подкрепяна, на една или друга цена, от проруските и евроскептични партии. И престава да "ни урежда"...
За мое съжаление, очертава се тази преценка да правим поотделно. Но тя може да е само обща. По две много прости причини:

1. Играем си на разновидност на "затворническата дилема". Никой не може сам да заговори за партньорство в рамките на 48 НС, без да се изложи на политически и електорални загуби.
2. Далеч по-важното - ПП и ДБ заедно имаме повече сила от ГЕРБ. Имаме пълното основание да поискаме да доминираме следващо проевропейско управление и да го реализираме с втория или третия мандат. И да поставим ясно условие за разтуряне на блока ГЕРБ+ДПС като първа стъпка към каквито и да било следващи разговори.

Тогава изборът е на ГЕРБ. Ако държат на блока си с ДПС, те имат само една възможност - явно партньорство с БСП и БВ, скрито с "Възраждане". Като днес.
И нека сме наясно, че разтурването на 48 НС и нови избори през късната зима не решават нито един обществен, но и нито един политически проблем.

Управлението на Радев през служебния кабинет е в голямата си част вътрешен риск и външно унижение за страната ни, както и повсеместна реабилитация на кадри на ГЕРБ и ДПС. Съотношението в следващ парламент ще бъде сходно или по-лошо. Дилемата остава същата.