Радан : Кабинет на ПП и ДБ с подкрепа на ГЕРБ е най-малкото зло

Най-лошият вариант е правителство на Радев и нови избори, заключи екслидерът на ДСБ

Новини
17:35 - 12 Октомври 2022
3596
Радан: Кабинет на ПП и ДБ с подкрепа на ГЕРБ е най-малкото зло

Три варианта за кабинет през 48-ия парламент на фона на почти безнадеждния политически хоризонт и "червените линии" между партиите очерта евродепутатът Радан Кънев. Той отново препоръча като най-приемлив варианта с евроатлантически кабинет с втория мандат между ПП и ДБ, с подкрепата на ГЕРБ.  

Ето опциите, които видя бившият десен лидер:

Както и да го гледаме, пред 48-ия парламент има само три варианта:
1. Кабинет на ГЕРБ с подкрепа/участие на ДПС, БВ и някаква форма на зависимост от "В..не" (с 1 или 3 мандат)

2. Кабинет на Продължаваме Промяната и Демократична България с подкрепа/участие на ГЕРБ и опции за конституционно мнозинство с БСП и/или ДПС, по силата на сложно политическо споразумение (с 2 или 3 мандат)

3. Кабинет на Румен Радев и избори през късна зима / ранна пролет.
И трите варианта са лоши. Първите два изглеждат почти невъзможни - третият е много вероятен и с непредвидими последици.

Според мен вторият е единственият, който поне дава шанс за положително развитие. Това не го прави добър, нито реалистичен. Задължителното условие, за да бъде поне теоретично възможен, са много сериозни предварителни преговори между ПП и ДБ и евентуално - обща позиция (това не значи обща група в НС) на двете формации.

Всичко друго, което наблюдаваме в момента, са преговори по стратегия за нулев резултат (zero-sum game). Kaкто знаем от "затворническата дилема", те водят до предначертан провал за общността, дори някой от "играчите" да извлече ефимерни ползи за себе си (което е безкрайно съмнително), заключи Кънев.

Тезата за кабинет с втория мандат - на ПП в коалиция с ДБ и подкрепа на ГЕРБ тръгна още миналата седмица, когато с декларация ДСБ призова Бойко Борисов да върнат мандата и да подкрепят втория в името на евроатлантическата общност.